Levantinka, sorta koja redovito i obilno rađa

9015

Podrijetlo Levantinke nije razjašnjeno, a smatra se domaćom sortom masline. Ime Levantinka podsjeća na njeno podrijetlo «Levant» kako se nekada nazivalo područje Grčke.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Uvrštena na sortnu listu Republike Hrvatske, te je na popisu svjetskih sorta masline koji se vodi pri Međunarodnom vijeću za maslinovo ulje (COI) u Madridu. Prema stručnoj literaturi preporuča se kao vodeća sorta za proizvodne nasade na područjima s tlima boljeg boniteta te na terenima gdje je moguće natapanje. Kao ishodni materijal čuva se u dva kolekcijska nasada (Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split i Stanica za južne kulture Dubrovnik). Pored ovog sorta se čuva u Svjetskoj kolekciji genofonda masline «Alameda del Obispo» pri Sveučilištu u Cordobi, Španjolska te u svjetskoj kolekciji genolonda masline Instituta u Sfaksu, Tunis. Od 2007. godine čuva se i u svjetskoj kolekciji masline pri Institute National «Marrakech», Maroko. Nadalje u Hrvatskoj je registrirano 179 matičnih stabala ove sorte u šest matičnih nasada. Prema broju matičnih stabala ova sorta je na trećem mjestu iza Oblice i Lastovke.

Uzgoj Levantinke ograničen je na područje južne i srednje Dalmacije. Najveća populacija ove sorte je u području otoka Šolte. Povećani interes za sadnjom ove sorte vidljiv je posljednjih dvadesetak godina zahvaljujući spoznajama o gospodarskoj, agronomskoj i biološkoj vrijednosti ove sorte. Naime ova sorta ima veliki postotak samooplodnje, radi čega Levantinka redovito i obilno rađa.

Levantinka razvija veoma bujno stablo. Deblo je visoko i glatko, a krošnja je kuglasta. Izbojei su veoma bujni s dugim internodijima. Kora grana je glatka. List Levantinke je velik, širok i dugačak. Po dužini je blago uvijen. S lica je tamnozelene boje dok je s naličja blago bjelkaste boje. Obod lista je blago nazubljen.

Levantinka razvija cvat od ožujka do svibnja. Cvatnja se odvija od sredine do kraja mjeseca svibnja. Cvatnja je obilna, a udio hermafroditnih cvjetova je dosta velik. Cvat je dugačak u prosjeku 25 mm s prosječno 20 cvjetova u cvatu. Plod je srednje krupan, eliptično izdužen i blago uvijen prema vrhu. Ova sorta rađa u grozdovima, a u jednom grozu ima između tri i pet plodova. Prosječna masa ploda je oko 4.5 grama. Pred početak zriobe plod je zelene boje koja postupno prelazi u crveno-ljubičasti i na kraju je crne boje. Sadržaj ulja u plodu kreće se oko 20 %, a ulje je dobre kvalitete.

Levantinka je veoma osjetljiva na sušu te za njen uzgoj treba birati tla dubljeg profila ili osigurati natapanje. Srednje je osjetljiva na napad raka masline i paunovo oko. Ima slabu sposobnost rizogoneze. Levantinka redovito i obilno rađa, ima veliki postotak autofertilnosti te joj za uzgoj nisu potrebni oprašivači. Srednje je otporna na napad maslinine muhe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.