Nove crvene sorte krumpira

641

Skupini crvenih sorti krumpira u našim krajevima pridružile su se i neke nove sorte koje su u proteklim godinama pokazale iznimno dobre značajke. Sorte su iznimno rodne, ali i, što je najbitnije, imaju odlične kulinarske osobine.

KURODA

Srednje rana do srednje kasna (130 – 135 dana), stolna sorta, s krupnim gomoljima ovalnog oblika. Pokožica gomolja je crvene, a meso blijedo-žute boje. Okca su srednje duboka. Može se uspješno koristiti za proizvodnju tzv. ljetnjeg krumpira. Nakon uništenja cime, s vađenjem gomolja, treba pričekati 20 dana da se dobro formira pokožica gomolja. Veoma rodna sorta u različitim uvjetima uzgoja i pogodna za dulje skladištenje. Kuroda posljednjih godina ubrzano zamjenjuje sortu Romano. Odlična cima, dobra pokrivenost i manji broj zametnutih gomolja (7 – 9) jamstvo su dobivanja visokih i stabilnih uroda. Veoma postojana sorta.

MANITOU je srednje rana do srednje kasna sorta krumpira s krupnim gomoljima. Pokožica gomolja je crvene, a meso žute boje. Manitou je iznimno rodna sorta koja dobro uspijeva u različitim uvjetima uzgoja. Dobro podnosi sušu i visoke temperature, te je zbog toga pogodna za uzgoj u toplijim krajevima. Prije sadnje je obvezno naklijavanje. Manitou se koristi za svježu potrošnju, ali je dobra i za skladištenje. Što se tiče kulinarskih osobina dobra je za kuhanje, pečenje, te za pomfrit.

RUDOLPH je srednje kasna sorta krumpira s crvenom pokožicom gomolja. Poznata je po iznimno visokom urodu i odličnoj kvaliteti gomolja. Sorta je namijenjena za široku upotrebu za domaćinstva i posebno zanimljiva za zimnicu. Jedna je od najraširenijih „crvenih sorti“, odlično prihvaćena od poljoprivrednih proizvođača, ali i hobista. Gomolji su pravilnog oblika, srednje krupnoće i vrlo ujednačeni. Sorta je dobre otpornosti na najvažnije uzročnike bolesti i štetnike.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.