Stara divlja maslina

2856

Stara divlja maslina, Olea europaea L., danas je prava rijetkost zbog nekadašnjeg intenzivnog krčenja šuma na Mediteranu i kultiviranja tih područja.

Budući da Lunjanima maslinarstvo nije bila glavna grana privrede, raskrčivši šumu na oko 24 ha, ostavili su izvorne divlje masline i na njih navrtali plemke Oblice. Ipak nisu sva stabla cijepljena, a i dosta divljih maslina se samo razmnožava iz sjemena. Ne smijemo zaboraviti na vrlo surove uvjete koji ovdje vladaju, od bure i posolice, nedostatka zemlje, velikih suša, ali i brojnih ovaca koje spretno šišaju sve na što naiđu pretvarajući stabala u bonsaije. Da bi u takvim uvjetima masline preživjele, razvile su vrlo duboke sustave korijenja koji ne samo da prodiru duboko u zemlju, nego doslovno grle i slamaju kamenje pod sobom štiteći se tako od prevelike suše.

Čovjek je pomogao maslinama u zaštiti od ovaca gradnjom specifičnih suhozida s ozubom, koji su građeni od kamenja, a na vrhu su složeni veći kameni koji strše prema van s obje strane, sprečavajući tako ovcama preskakanje suhozida. Mistična šuma obiluje najrazličitijim formama krošnji i debala. Prepoznatljiva je po Lunskoj čipki, neobjašnjenom fenomenu isprepletenog debla, ali i po maslini staroj preko 1600 godina (prema novim istraživanjima u Lunu ima i maslina starija od 2000 godina).

Starost maslina se određuje metodom procjene gdje se u obzir uzima prosječan godišnji prirast od 1 mm i prsni promjer masline. Iz prsnog promjera se dijeljenjem s dva dobiva polumjer koji pretvoren u milimetre predstavlja procijenjenu starost masline. Možemo biti sretni što u našoj maloj zemlji postoje mjesta tako velike bioraznolikosti, jer se istraživanjima na Lunu dokazalo da su sve masline genetski različite. Na nama je samo da tu ljepotu i bogatstvo prepoznamo i divimo se našim antičkim božicama snage, mira i mudrosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.