Promjena vremena i bolovi u zglobovima

1359

Kada je hladno, kišovito ili se sprema nagla promjena vremena, odjednom vas jako zabole zglobovi? Pitate se zašto i u kakvoj su vezi vrijeme i zglobovi?

Premda se točni uzroci takvog stanja ne znaju, vjeruje se da bi mogući krivci za to mogli biti:

  • velika vlažnost u zraku
  • nagle promjene vremena
  • niski tlak zraka (tada zglobovi često natiču)
  • niska temperatura (zglobovi su tada još bolniji jer hladnoća utječe na stanje sinovijalne tekućine i „podmazanost“ zglobova)

Prema studiji provedenoj 2014., koja je objavljena u BMC Musculoskeletal Disorders, čak 67% osoba koje boluju od osteoartritisa osjetljivo je i na promjene vremena. Takve osobe puno češće nego drugi pate od bolnih i ukočenih zglobova.

Mogući uzroci bolnih zglobova kod promjene vremena

1. Niski tlak zraka ili nagle promjene tlaka

Tekućina koja podmazuje vaše zglobove osjetljiva je na nagle promjene tlaka u zraku. Pritom osobito mislimo na pad tlaka. Kod sniženog tlaka zraka tekućina u zglobovima dobiva manje pritiska te može stvoriti oticanje i upalne procese u okolnim tkivima i zglobovima. Kod naglih promjena tlaka zraka, također, vaše tetive, tkiva i mišići se stežu ili se šire. To utječe i na vaše zglobove, koji posljedično postaju bolni.

2. Hladnoća i studen

Kod niskih temperatura sinovijalna tekućina unutar vaših zglobova postaje gušća i manje pokretna. Zbog toga oni postaju kruti i nefleksibilni te vam je svaki pokret otežan. Zglobovi su najbolniji u vrijeme naglog pada temperature zraka.

3. Slabija cirkulacija krvi prema udovima

Prema mišljenju znanstvenika, za hladnijih dana krv pojačano struji prema vitalnim organima, poput srca i pluća. To znači i da je smanjen dotok krvi prema udovima i zglobovima. I to može biti jedno od objašnjenja za veću bolnost zglobova.

4. Pasivan stil života (neaktivnost)

Kada je hladno ili je velika vlaga u zraku, skloni ste tomu da ostajete kod kuće, ne krećete se i samo sjedite? Zbog nekretanja vaši zglobovi postaju kruti i nefleksibilni, a samim time i bolni.

5. Loše raspoloženje

Velika studen, a osobito kišoviti dani, nekako izvlače iz vas loše raspoloženje i negativne emocije? Kada ste u takvu emocionalnom stanju, skloniji ste intenzivnije osjećati i nelagodu i bol.

Više pročitajte na Štitnjača.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.