Umanjenja i isključivanje iz sustava potpora

1246

Potpore se odobravaju za stvarno korištene površine i stoku koje korisnik prijavljuje u zahtjevu, a ne prelaze površine i brojeve stoke iz ARKOD sustava, JRDŽ-a i Središnjeg registra kopitara te ispunjavaju ostale uvjete za pojedinu vrstu potpore.

njive u vojvodini

Ako se nakon provedene administrativne, kontrole na terenu i/ili inspekcijskog nadzora, utvrdi da niste prijavili sve površine, a razlika između ukupne prijavljene površine na jednoj strani i zbroja prijavljene i neprijavljene površine s druge strane, iznosi više od 3% prijavljene površine, ukupni iznos isplate za navedenu godinu smanjuju se za 3%. Ako je razlika manja od 3% za izračun se uzima površina iz zahtjeva.

VRSTA NEPRAVILNOSTI

UMANJENJE I ISKLJUČENJE

PRIMJER

Utvrđena površina za pojedi­nu skupinu usjeva je manja od prijavljene površine, a razlika je manja od 3%.

Izračun se zasniva na utvrđenoj površini i nema dodatnih umanjenja.

Prijavljena površina je 10 ha.

Utvrđena površina je 9,8 ha.

Razlika između prijavljene i utvrđene površine je 0,2 ha, što predstavlja 2% utvrđene površine. Odobrava se 9,8 ha.

Razlika između utvrđene i prijavljene površine unutar jedne skupine usjeva je veća od 3% ili veća od 2 ha, a ma­nja od 20%.

Razlika između utvrđene i prijavljene površine se uveća za dva puta i oduzme od utvrđene površine.

Prijavljena površina je 10 ha.

Utvrđena površina je 8,5 ha.

Razlika između prijavljene i utvrđene površi­ne je 1,5 ha (176% utvrđene površine). Odo­brava se 8,5 ha – (1,5 ha x 2) = 5,5 ha.

Razlika između utvrđene i prijavljene površine unutar jedne skupine usjeva je veća od 20% a manja od 50%.

Poljoprivrednom gospodar­stvu se ne odobrava potpora za tu skupinu usjeva.

Prijavljena površina je 10 ha.

Utvrđena površina je 75 ha.

Razlika između prijavljene i utvrđene površi­ne je 2,5 ha (33,33% utvrđene površine). Po­ljoprivrednom gospodarstvu se ne odobrava potpora za tu skupinu usjeva.

Razlika između utvrđene i prijavljene površine unutar jedne skupine usjeva je veća od 50%.

Poljoprivrednom gospodarstvu se ne odobrava potpora za tu skupinu usjeva i dodatno se izuzima od primanja potpora u novčanom iznosu koji odgo­vara razlici između prijavljene i utvrđene površine.

Prijavljena površina je 10 ha.

Utvrđena površina je 6,5 ha.

Razlika između prijavljene i utvrđene površi­ne je 3,5 ha (53,8% utvrđene površine). Po­ljoprivrednom gospodarstvu se ne odobrava potpora za tu skupinu usjeva i dodatno se izuzima od primanja potpora u novčanom iznosu koji odgovara razlici između prijavlje­ne i utvrđene površine.

Ukoliko broj životinja u zahtjevu premašuje broj dodijeljenih individualnih prava na premije, broj životinja navedenih u zahtjevu smanjuje se do broja individualnih prava na premije.

Ako se tijekom kontrole utvrdi da je broj prihvatljivih životinja:

• veći od broja navedenog u zahtjevu, za izračun visine plaćanja koristi se broj naveden u zahtjevu,
• govedo koje je izgubilo jednu od dvije ušne markice smatra se prihvatljivo ako je jasno identificirano drugim elementima sustava za identifikaciju i registraciju goveda;
• za utvrđene nepravilnosti koje se odnose na Jedinstvenom registru domaćih životinja ili putovnice (putni list), životinje nisu prihvatljive za izračun potpore.

Kada se prilikom kontrole utvrde nepravilnosti kod najviše tri životinje, ukupan iznos potpore na koju Korisnik ima pravo u proizvodnoj godini snižava se za postotak koji se određuje na način da se broj životinja iz zahtjeva za koje su utvrđene nepravilnosti podijeli s brojem životinja prihvatljivim za tu proizvodnu godinu.

Ako se nepravilnosti utvrde kod više od tri životinje, ukupan iznos potpore na koju korisnik ima pravoza proizvodnu godinu za te životinje snižava se za:

• postotak koji se određuje na način da se broj životinja iz zahtjeva za koje su utvrđene nepravilnosti podijeli s brojem životinja prihvatljivim za tu proizvodnu godinu, ako nije viši od 10%
• dvostruki postotak koji se određuje na način da se broj životinja iz zahtjeva za koje su utvrđene nepravilnosti podijeli s brojem životinja prihvatljivim za tu proizvodnu godinu, ako je viši od 10%,ali nije viši od 20%
• ako je postotak viši od 20% uskraćuje se potpora korisniku za tu proizvodnu godinu
• ako je postotak veći od 50% korisnikse dodatno izuzima od primanja potpora u novčanom iznosu koji odgovara razlici između prijavljenog i utvrđenog broja životinja, te se navedeni iznos oduzima korisniku od isplata po osnovi istog, odnosno drugih podnesenih zahtjeva

Što je nadomještanje stoke?

Goveda koja se nalaze na gospodarstvu smatraju se prihvatljiva za potporu samo ako su evidentirana na Zahtjevu.
Krave dojilje i mliječne krave za koje se podnosi zahtjev za potporu mogu se nadomjestiti u razdoblju obveznog uzgoja, pri čemu se krava dojilja može nadomjestiti junicom ukoliko postotak broja junica u stadu krava dojilja ne prelazi 40%.

Nadomještanje se obavlja u roku 20 dana od događaja koji je uzrokovao nadomještanje i upisuje se u Registar goveda na gospodarstvu najkasnije tri dana, a u JRDŽ u roku od 7 dana od kada je nadomještanje izvršeno, a korisnik je obvezan o nadomještanju stoke pisanim putem obavijestiti Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u roku 7 dana od dana kada je nadomještanje izvršeno.

Ako poljoprivrednik podnese zahtjev za premiju za ovce i koze, a iznos plaćanja za obje vrste životinja je isti, tada se ovca može nadomjestiti kozom i obrnuto. Ovce i koze za koje se podnosi zahtjev za potporu mogu se nadomjestiti u razdoblju obveznog uzgoja.

Nadomještanje se obavlja se u roku 10 dana od događaja koji je uzrokovao nadomještanje, te se upisuje u Registar ovaca i koza na gospodarstvu najkasnije 3 dana od dana kada je nadomještanje izvršeno, a u JRDŽ u roku od 7 dana od kada je nadomještanje izvršeno, a korisnik je obvezan nadomještanju stoke pisanim putem obavijestiti Agenciju za plaćanja u roku 7 dana od kada je nadomještanje izvršeno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.