Potrebna zaštita protiv maslinove muhe

806

U maslinicima je potrebno prskanje protiv maslinine muhe (Bractrocera oleae), a preporučljiva je i zaštita od bolesti paunovo oko.

maslinina muha

Prema naputcima koje daje Poljoprivredno savjetodavna služba zbog količine oborina koje su pale proteklih dana plod će biti podložan ubodima navedenog štetnika. Stoga upozoravamo maslinare na potrebu zaštite od navedenog štetnika . U maslinicima i na područjima gdje su se redovito i organizirano provodile preventivne mjere zaštite metodom zatrovanih mamaca.

Osobito je važno započeti s ovom metodom zaštite na širem području i pravovremeno kako bi se spriječilo odlaganje jaja u plod.

Mamac se priprema na način da se u 10 litara vode doda 1 dcl hidroliziranog proteina ( Buminal) te 10-15 ml insekticida na osnovi dimetoata ( Rogor 40, Chromgor 40, Perfekthion, Zagor,Ritam , Sistemin E-40, Calinogor).

Tretiranje se provodi na jednoj grani na stablu u pravilu onoj koja ima malo plodova te je po tretiranju potrebno utrošiti 1-1,5 dcl pripremljenog mamca. Tretiranje se radi svakih 10-12 dana te obavezno nakon kiše.

Kao gotov mamac moguće je koristiti Eco trap i pripravak Succes bait (spinosad +atraktant).

Kod maslinika u sustavu integrirane proizvodnje za suzbijanje maslinine muhe dozvoljena je navedena metoda s tim da se pripravci na osnovi dimetoata ne smiju primjenjivati više od 3 puta.

U ekološkoj proizvodnji za suzbijanje maslinine muhe dozvoljena je primjena Succes baita i vješanje Eco trapa.

U ovom periodu je moguće napraviti zaštitu od bolesti paunovo oko (Spilocea oleagina) na osjetljivim sortama primjenom pripravaka na osnovi bakra.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.