Ogulinski kiseli kupus zaštićen oznakom izvornosti

1610

Ogulinski kiseli kupus i Ogulinsko kiselo zelje 10. kolovoza 2015. upisani su u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

kiseli kupus

Proces zaštite naziva „Ogulinski kiseli kupus“/“Ogulinsko kiselo zelje“ započeo je u prosincu 2011. godine, kada je Udruga proizvođača i prerađivača Ogulinskog kupusa podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva „Ogulinski kiseli kupus“/“Ogulinsko kiselo zelje“.

Ministarstvo poljoprivrede je u srpnju 2012. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake izvornosti čime je naziv „Ogulinski kiseli kupus“/“Ogulinsko kiselo zelje“ postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U svibnju 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti „Ogulinski kiseli kupus“/“Ogulinsko kiselo zelje“ na razini Europske unije. Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv „Ogulinski kiseli kupus“/“Ogulinsko kiselo zelje“ upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Proizvodnja „Ogulinskog kiselog kupusa“/“Ogulinskog kiselog zelja“ obuhvaća šire područje grada Ogulina i općina Josipdol, Plaški, Tounj i Saborsko. „Ogulinski kiseli kupus“/“Ogulinsko kiselo zelje“ je proizvod dobiven prirodnom malolaktičnom fermentacijom svježeg kupusa autohtone sorte ogulinski. Specifičnih je morfoloških svojstava po kojima se razlikuje od ostalih proizvoda proizvedenih fermentacijom svježeg kupusa drugih sorata. Ima izrazito dugu stabljiku glavice kupusa s mnogo tankih, gotovo prozirnih i vrlo savitljivih listova s tankim lisnim žilama. Posebnost je u okruglo plosnatim glavicama žutoj boji listova te slabije izraženoj nervaturi listova.

Posebnost „Ogulinskog kiselog kupusa“/“Ogulinskog kiselog zelja“ se temelji na njegovoj kvaliteti koja proizlazi iz karakteristika područja uzgoja (klima, tip tla ogulinskog područja i autohtona sorta kupusa) te znanja i vještina ljudskih čimbenika u njegovoj proizvodnji. Za kiseljenje „Ogulinskog kiselog kupusa“/“Ogulinskog kiselog zelja“ koristi se postupak prirodne fermentacije te se kupusu dodaje samo 5-6% bistra otopina kuhinjske soli te se u anaerobnim uvjetima stvara mliječna kiselina kao prirodni konzervans.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.