Upotreba enzima u hranidbi peradi

2348

Povoljna cijena i očigledni efekti upotrebe enzima u stočnoj hrani doveli su do njihove široke primene u posljednjih nekoliko godina.

U početku koristili su se pojedinačni enzimi kojima se osiguravalo razlaganje specifičnih supstrata, što je doprinijelo boljem razlaganju hranljivih materija iz pojedinih hraniva.

Danas na tržištu postoje višenamjenski enzimski preparati sa veoma velikim opsegom enzimske aktivnosti, odgovarajuće za stočnu hranu koja sadrži raznovrsne cerealije.

Poznato je da endogeni enzimi monogastričnih životinja nisu u stanju probavljati tzv. neškrobne polisaharide sadržane u biljkam uslijed čega ovi ostaju neiskorišteni kao izvor energije.

Pored neiskorištenosti NSP-a slabije se iskorištavaju i druge hranljive tvari kao što su škrob, masti, proteini. Dodatkom enzimskih preparata postiže se bolje iskorištavanje hranljivih tvari iz “ grubih “ hraniva ( žitarica, sunc.sačme itd.), poboljšava se probava hrane, smanjuje se osjetljivost životinja, prije svega peradi, na infekcije Salmonelom i dr. patogenim mikroorganizmima.

Uz to, dodatkom enzima može se ublažiti negativni efekt tzv. Antinutritivnih tvari. Poseban značaj enzimima pridaje se u ishrani peradi. vDosadašnji rezultati pokazali su da se dodatkom enzima, zavisno od sastava obroka, može povećati prirast tjelesne mase za 4-5% i poboljšati konverzija hrane za 6-9%. Efekti su veći kod mladih pilića ( 1-28 dana ), kod kojih je inače slabije razvijen endogeni enzimski sistem.

Enzimi su našli primjenu i u ishrani koki nosilja. Ispitivanja su pokazala da se dodatkom enzima obrocima za ishranu nosilja poboljšava nosivost, smanjuje utrošak hrane za proizvedeno jaje i povećava masa jajeta.

Dodatkom enzima fitaze poboljšava se iskorištavanje fitinski vezanog fosfora u sirovinama biljnog porijekla a smanjuje upotreba fosfora iz mineralnih hranjiva ( DKF-a i MKF-a) čime se smanjuju troškovi hrane, reducira izbacivanje fosfora za 30% , povećava nosivost, masa jajeta i čvrstina ljuske.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.