Hranidba pataka

4782

Na hranu otpada 65-70% troškova u tovu pačića pa se utrošku hrane treba posvetiti posebna pozornost.

patke

Tijekom prvih 21 dan tova pačiće treba hraniti početnom krmnom smjesom u obliku peleta veličine 2-3 mm, a nakon toga se pačićima daje završna krmna smjesa u obliku peleta veličine 3-5 mm.

Početna krmna smjesa treba sadržavati oko 23% sirovih bjelančevina i 12,0 MJ ME/kg, a završna krmna smjesa oko 17,5% sirovih bjelančevina i 12,0 MJ ME/kg. Pri izradi krmnih smjesa treba rabiti organski (ekološki) proizvedena krmiva. Ne smije se rabiti riblje brašno i različiti stimulatori rasta (antibiotici, kokcidiostatici i dr.) Patke lakše uzimaju pelete nego li mljevenu hranu koja im se lijepi za kljun i tako više rastapa.

Na hranu otpada 65-70% troškova u tovu pačića pa se utrošku hrane treba posvetiti posebna pozornost. Prednost je peleta nad brašnastom hranom višestruka. Davanjem peletirane hrane postiže se bolje održavanje higijene u sustavu za napajanje. Procesom peletiranja smanjuje se i aktivnost štetnih mikroorganizama, posebice Slamonelle. Krmne smjese, a posebice vlažne, podložne su užeglosti i kontaminaciji aflatoksinima zbog rasta plijesni, na koje su patke vrlo osjetljive. Hrana u obliku peleta uravnotežena je s obzirom na sadržaj hranjivih tvari u svim dijelovima.

Kvaliteta je peleta osobito važna u hranidbi pataka. Pelete moraju biti tvrde, ne smiju se mrviti, tj. moraju biti bez prašine. Najbolja je osnova za izradu peleta pšenica. Sadržaj se melase u količini 2-4% vrlo dobro koristi za povezivanje mase. Prvih se sedam dana pačićima hrana daje u pliticama, a nakon toga iz dvostranih hranilica, najčešće dugih dva metra. Za svakih je 500 pačića dovoljna jedna hranilica.

Tijekom proizvodnje u 120 dana moguće je proizvesti oko četiri turnusa pataka. Svaki ciklus proizvodnje traje oko 28 dana. Patke hibrida chery valley postignu za 47 dana tova prikladnu težinu. Ekološki tov pataka na ribnjaku može se provesti na ribnjacima s ekološkim načinom proizvodnje ribe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.