Prikolice Tehnostroj

4478

Prikolice su jedan od najvažnijih priključaka za traktore jer omogućuju transport različite robe i dobara. Današnje priikolice su većinom opremljene hidraulikom, uređajima za automatsko otvaranje/ zatvaranje stranica i sl.

tehnostroj

Dijele se obično prema broju osovina na :
Jednoosovinske – Prikolice za sa nosivošću obično do 7,5t. Odlikuje ih velika okretnost i pošto obično imaju niže težište, dobre su za rad na strmim terenima.

Dvoosovinske – Prikolice za veliku nosivost i veliki volumen. Najčešće se koriste na velikim gospodarstvima za prijevoz uroda.

Tandem – Prikolica sa dvije osovine na stražnjem kraju prikolice. Također se koriste za prijevoze veće količine tereta. Univerzalne– Prikolice koje se koriste za najrazličitije namjene.

JEDNOOSOVINSKE PRIKOLICE

Jednoosovinske prikolice s oznakom ETK namijenjene su za sve manje transportne radove. Odlikuje ih velika okretljivost i primjena, posebice na brdovitim terenima zbog konstrukcije s niskim težištem. Ima ih s ukupnim masama, dakle zajedno s vlastitom masom od 3800 i 5000 kilograma. Dimenzije sanduka 2,54×1,54, ali i 3×1,75 kod modela ETK 401 i ETK400.

Maksimalna brzina kod takvih prikolica je 25 kilometara na sat. Kipanje je s 1/2/3 – strane. Tehnostroj traktorske prikolice s oznakom EP, također su jednoosovinske, ali zbog svojih tehničkih rješenja namjene su za veće transportne radove na ekonomskom dvorištu i polju. Izbor veličine sanduka i vrste priključka na traktor omogućava prikolicama EP široki spektar upotrebljivosti. Ima pet tipova a onaj s oznakom 600 ima svoih 1.850 kilograma, te ukupne najveće mase 7.500 kg. Dimenzije sanduka su kod najmanje 3 x 1,83 metara, a kod najveće 4,15 x 2,16 m. Visine stranice su 0,5 m + 0,5 metara.

DVOOSOVINSKE PRIKOLICE

Tehnostroj dvoosovinske prikolice nosivosti su do 18 tisuća kilograma. U serijsku opremu idu opruge na stranicama, demontažni stupovi, zračna kočnica i stranice, kao i one povišene. Vozi ih se do najviše 25 kilometara na sat a dobiju se i podložni klipovi, a tu je i priključak za vuču druge prikolice. U serijskoj opremi je i ispust za zrno. Te dvoosovinske prikolice s oznakom DP nude maksimalnu sigurnost i pod ekstremnim uvjetima rada.

Raspod zapremine sanduka je od sedam do 21 prostorni metar. Takve prikolice zadovoljavaju sve transportne potrebe malih i velikih poljoprivrednih gospodarstava. Stabilni i demontažni stupovi sa zatvaračima je koji omogućavaju jednostavno i sigurno zatvaranje. Najmanji tip, DP 500, ima ukupnu nosivost od sedam tisuća kilograma, a dalje ima od osam tona, pa 10,5 t., a najveći tipovi DP 1100 i DP1400 imaju nosivost od 14 i 18 tona. U dodatnoj opremi kod svi h idu povišene stranice, a lijeva na ispustu za zrno.

Moguće je dobiti i cijev na ispustu za zrno. Kod nekih tipova, prvenstveno DP 800 i DP1100 moguće je naručiti i mehanička ili hidraulična vrata za silažu. Nudi se i automatska spojka za vuču prikolica. Te prikolice u Hrvatskoj prodaju Beljeremont d.o.o., Novocommerce, Lateran agro, AM grupa, POD proizvodnja opruga Dežanovac, Trgo-Gea iz Nedelišća, a u Bosni i Hercegovini ACMA d.o.o. i Agrocoop. U Srbiji su Agro-Vesta d.o.o. i Delta agrar d.o.o..

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.