Kalibracija atomizera

185

Njega i održavanje višegodišnjih nasada, te posebno zaštita nasada od štetnika i bolesti zahtjeva posebnu pažnju, a zaštita kemijskim sredstvima svakako je najviše u primjeni.

Pravovremena zaštita, uz kvalitetnu primjenu sredstava za zaštitu bilja pravi je ”ključ” za uspjeh. U svijetu je trend smanjenja korištenja škropiva po hektaru, odnosno tretiranje nasada sa malim normama, od 150- 250 l/ha. Kod nas se najčešće koriste srednje (500-1000 l/ha) ili velike norme (od 1000-1500 l/ha). Efikasna primjena manjih normi zahtijeva upotrebu kvalitetnih atomizera koji će ravnomjerno rasporediti škropivo po biljci.

Kontrolom ispravnosti stroja i kalibracijom mogu se kvalitetno primijeniti i manje količine škropiva po jedinici površine. Veliki broj tretiranja nasada tijekom godine (i preko 15-tak puta godišnje u nasadu jabuka) podrazumjeva i velike troškove: ljudskog rada, potrošnje goriva, sredstava za zaštitu bilja i vode. Ali javlja se i problem rezidua sredstava zaštite bilja u plodovima, kao i opasnost koju ta sredstva (odnošena vjetrom – pojava koju nazivamo ”DRIFT”) imaju na okoliš. Osim uštede troškova (energije, ljudskog rada i sredstava za zaštitu), brigom o ispravnosti i pravilnoj primjeni strojeva povećavamo i učinkovitost.

Kvalitetnim atomizerom moguće je uz minimalne gubitke nanijeti zaštitno sredstvo na ciljani objekt, pri čemu se javljaju dva problema:

  • nanošenje dovoljne količine sredstava za zaštitu kako bi ostvarili biološku učinkovitost i
    pojava ”drifta”, uslijed odnošenja kapljica škropiva vjetrom.
  • Kapljice u mlazu su veličine 50-250 µm i podložne su driftu. Smanjenje norme bez povećanja udjela sitnijih kapljica dovodi u pitanje biološku efikasnost korištenog sredstva.

Kalibracijom atomizera i kontrolom njihove ispravnosti, pogotovu pri primjeni manjih normi, dolazimo do zaključka da samo ispravan i kalibriran atomizer može izvršiti kontroliranu primjenu sredstava za zaštitu biljaka, što pretpostavlja da najveći dio škropiva bude deponiran na ciljanu površinu. Kalibracijom utvrđujemo i kapacitet crpke i dizni. Prvi korak je vizualni pregled stroja – stanje ispravnosti crijeva, filtera, ventila, spremnika i ostalih sklopova. Kapacitet crpke i dizni ne smije odstupati za više od 10% nominalne vrijednosti. Također je potrebno provjeriti i ispravnost manometra.

DIZNE (RASPRŠIVAČI)

4Dizne su jedan od najvažnijih dijelova svakog atomizera. Tip dizne koji se najčešće upotrebljava na atomizerima ima oblik mlaza šupljeg konusa, koji proizvodi sitne kapljice koje imaju dobro prekrivanje, a istovremeno su manje podložne ”drift-u” (odnošenju vjetrom).

Keramičke dizne su sve više u upotrebi, a karakterizira ih pet puta duži vijek eksploatacije od dizni koje su načinjene od bronce. Unatoč radu pri visokim radnim pritiscima (3-25 bara) ove dizne zadržavaju vrlo dobre karakteristike raspršivanja, što ih čini jeftinijima unatoč višoj nabavnoj cijeni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.