Polistirenski kontejneri u proizvodnji rasada

3493

Kada govorimo o proizvodnji rasada, tada mislimo na presadnice povrća iz kontejnera. Ovim načinom presadnice uzgajamo u polistirenskim ili plastičnim kontejnerima.

presadnice

Kontejneri pak označavaju posude (50 x 30 cm) s različitim brojem sjetvenih mjesta, a u kojim uzgajamo presadnice povrća. Prednost se uvijek daje polistirenskim tipovima kontejnera iz razloga što oni bolje zadržavaju vlagu i toplinu supstrata a što je neophodno za dobivanje kvalitetnog rasada bez kojeg nema uspjeha u proizvodnji.

Iako je posve pogrešno rukovoditi se brojem sjetvenih mjesta, obično se za sjetvu paprike, rajčice i patlidžana koriste kontejneri sa 104 mjesta. U tom pogledu pojedini proizvođači rasada koriste i kontejnere sa 160 ili 228 mjesta, premda iskustva svjedoče da u tom slučaju prijeti realna opasnost od zasušivanja supstrata i izduživanja rasada. Naime, veći broj sjetvenih mjesta automatski znači i manji volumen sjetvenog mjesta odnosno manje supstrata po biljci zbog čega je zalijevanje potrebno redovito provoditi.

Povrh toga, u kontejnerima s većim brojem sjetvenih mjesta obično dolazi do međusobnog zasjenjivanja biljaka koje se u potrazi za svjetlosti izdužuju. Dakle, poželjnije je koristiti kontejnere sa 104 mjesta iz razloga što njihov volumen od 30 ml omogućuje najpravilniji rast mladih biljaka iz skupine plodovitog povrća.

Kada presadnice razviju dva prava lista odnosno kad dođu u fazu „četvrtanja“ (dva prava lista plus dva kotiledona) moraju se presaditi u kontejner s manjim brojem mjesta odnosno s većim volumenom sjetvenog mjesta. Tada se za pikiranje koriste kontejneri s 32 sjetvena mjesta (100 ml) ili 24 mjesta (150 ml) ili se u tu svrhu koriste odgovarajuće plastične čaše promjera 10,5 cm. Prednost spomenutih čaša ogleda se u činjenici kako se, po potrebi, one mogu razmaknuti a sve kako ne bi došlo do izduživanja rasada. S druge strane u polistirenskom kontejneru pikirane biljčice bolje napreduju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.