Vršna trulež rajčice

4607

Posebni problem proizvodnji rajčice predstavlja neparazitsko oboljenje rajčice, tzv. vršna trulež.

Do pojave vršne truleži dolazi uslijed manjka kalcija u plodovima i to kada količina kalcija, obzirom na suhu tvar, padne ispod
0,25%. Do pomanjkanja kalcija može doći:

  • Uslijed pomanjkanja kalcija u tlu, no to je vrlo rijetko. Češći je uzrok višak kalija u tlu, koji sprječava apsorpciju kalcija. U tom smislu je preporučljivo rajčicu saditi na nekom drugom mjestu. Do pojave viška kalija može doći i od suvišne primjene NPK mineralnih gnojiva sa visokim sadržajem kalija.
  • Nesposobnosti apsorpcije kalcija od same biljke. U jako sušnim razdobljima može doći i do preraspodjele kalcija u samoj biljci i to u korist povećanja kalcija u lisnoj masi na račun kalcija u plodovima. Količina kalcija je i inače veća u listovima nego u plodovima. Pomoć u sprečavanju vršne truleži jest dodavanje biljci kalcija preko lišća. Biljke treba prskati 0,3% otopinom kalcijevog nitrata (Ca (NO3) 2) ili nekim od specijalnih folijarnih gnojiva s povećanom količinom kalcija kao što su: ¨ Fertina Ca specijal ˝, ˝ Calciogreen 34 ˝, ˝ Kalagreen – Ca ˝ i druga.

Prskanje treba obaviti neposredno nakon prve cvatnje i kasnije još do dva prskanja u razmaku 10 do 12 dana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.