Berba paprike za sušenje i mljevenje

6369

Berba plodova paprike ove namjene počinje čim prvi plodovi potpuno pocrvene.

paprika

To je pravi trenutak berbe, zbog kakvoće plodova, kao i zbog bržeg razvitka mlađih plodova, koji ostaju na granama paprike. Uobičajeno je da se paprika ove namjene bere 3 puta, i to početkom, sredinom i koncem rujna. Može se dogoditi i četvrta berba koncem listopada, pred pojavu prvih mrazova.

Smrznuti plodovi paprike se ne beru, nego se zaoravaju skupa sa stabljikom u jesenskoj brazdi. Samo dobro dozreli plodovi paprike mogu se upotrijebiti za proizvodnju prvorazrednog brašna (praha) paprike.

Zeleni plodovi paprike beru se u košare ili vreće, pa stavljaju na hrpe i tako ostavae 3-4 dana kako bi na zraku malo uvenuli, a tek onda se nižu na čvrsti konac kako bi izdržao težinu od 10 do 20 kg nanizanih plodova. Nizanje se provodi dugom iglom oko 20 cm. Igla te duljine se provlači kroz peteljku ploda, na kojoj je i konac duljine 2-4 m. Nanizani vrijenci paprike odmah se vješaju na vjetrovita-prozračna mjesta, a ista su zaklonjena od kiše i prašine.

Kad nastupe hladniji i kišovitiji dani, nizovi paprike se smještaju pod krov. Paprika sušena na suncu izgubi dosta vitamina, a naročito ako se suši čitava nego narezana. Međutim, valja istaći da je mnogo efikasnije sušenje paprike u specijalnim sušnicama, na temperaturi 40-60° Celzijevih.

Tada je paprika pod utjecajem toplog zraka i za potpuno sušenje potrebno je 4-6 dana. Ovim postupkom paprika ne gubi puno vitamina. Veliki privredni značaj ima paprika prerađena sušenjem i mljevenjem u brašno (alava paprika), koncentrat, kečup, ajvar, razne umake, konzervirane kiseljenjem i dubokim smrzavanjem.

Brašno (prah) paprike može biti napravljeno od slatke i ljute paprike, od koje se slatka najviše cijeni na vanjskom tržištu. Do brašna slatke paprike dolazi se na dva načina, uzgojem slatkih sorata i uzgojem ljutih sorata paprike od kojih se “maceriranjem” izlužuje CPSICIN i tako dobiva slatko brašno paprike.

Dobrom agrotehnikom u povoljnim klimatskim uvjetima može se proizvesti 15-20 tona na hektar sirove industrijske paprike, što daje 1.200 od 1.500 kg sušene mljevene paprike-brašna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.