Zanimljivosti o kupusu

2147

Kupus ili Brassica oleracea daleko je od toga da bude «dosadno» povrće, kao što o njemu mnogi misle.

kupus

Jer uzgojite li ga s ljubavlju i pripremite li ga s maštom, kupus će potvrditi svoj okus ali i ljekovitost, te brojne hranjive tvari, vitamine i minerale kojima obiluje. Povrh svega radi se o vrsti povrća koja se vrlo lako i uzgaja.

Stari Rimljani su imali toliko visoko mišljenje o kupusu da je on ušao u njihovu mitologiju. Pored toga, za vrijeme njihovih čuvenih pijanki na sred stola uvijek se nalazila velika zdjela sa svježim lišćem kupusa. Naime, oni bi redovito u stankama između opijanja jeli svježi kupus, vjerujući da će upravo on apsorbirati alkohol iz vina kojeg su u velikim količinama i popili.

Interesantno je da ni stari Grci ni Rimljani nisu poznavali tehnologiju kiseljenja kupusa u današnjem smislu, kao ni germanski narodi. Oni su glavice kupusa posipali solju i prelijevali octom te spremali u glinene posude. Tek su stari Slaveni otkrili postupak kiseljenja kupusa koji se održao do danas.

Tako je i dan danas zadržan običaj da se nakon veće količine popijenog vina «glavobolja» pokušava otkloniti konzumiranjem rasola od ukiseljenog kupusa. Dakle vidljivo je kako je kupus iznimno korisno konzumirati, bilo u svježem ili ukiseljenom stanju.

Iako kupusa ima različitih vrsta- okruglih, nazubljenih ili malo spljoštenih i iako dolaze u različitim spektrima i nijansama boja koje se protežu od tamno do svijetlozelene i od ružičaste do tamnoljubičaste, sve vrste obiluju mnoštvom korisnih tvari.

Tako će mnogi rado posegnuti za salatom od svježeg kupusa koja ima malu energetsku vrijednost-100 grama svježeg kupusa ima 25 kalorija a ista količina kiselog samo 22 kalorije. Usprkos tomu, u listovima bijelog i crvenog kupusa krije se pravo mineralno-vitaminsko izobilje.

Po sadržaju vitamina C usporediv je čak s citrusima iz razloga što ga u 100 grama ima čak 50 miligrama. Sadrži i zavidne količine vitamina B1 i beta karotena te kalij, željezo, magnezij, sumpor i bakar. A budući da je toliko pun vitamina revitalizira tijelo i pomaže u sprječavanju skorbuta, pa izuzetno cijenjen i tražen u vrijeme moreplovca Jamesa Cooka. Suprotno svom izgledu i predrasudama, vrlo je važan i za rad crijeva, gdje njegova biljna smola, sumpor i kalcijeve soli čine čuda.

Također, ne smijemo zanemariti ni klorofil u kupusu koji pomaže proizvodnju hemoglobina što opet ima veliko značenje kada treba liječiti sve češću slabokrvnost.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.