Zanimljivosti o kupusu

3748
Spread the love

Kupus ili Brassica oleracea daleko je od toga da bude «dosadno» povrće, kao što o njemu mnogi misle.

kupus

Jer uzgojite li ga s ljubavlju i pripremite li ga s maštom, kupus će potvrditi svoj okus ali i ljekovitost, te brojne hranjive tvari, vitamine i minerale kojima obiluje. Povrh svega radi se o vrsti povrća koja se vrlo lako i uzgaja.

Stari Rimljani su imali toliko visoko mišljenje o kupusu da je on ušao u njihovu mitologiju. Pored toga, za vrijeme njihovih čuvenih pijanki na sred stola uvijek se nalazila velika zdjela sa svježim lišćem kupusa. Naime, oni bi redovito u stankama između opijanja jeli svježi kupus, vjerujući da će upravo on apsorbirati alkohol iz vina kojeg su u velikim količinama i popili.

Interesantno je da ni stari Grci ni Rimljani nisu poznavali tehnologiju kiseljenja kupusa u današnjem smislu, kao ni germanski narodi. Oni su glavice kupusa posipali solju i prelijevali octom te spremali u glinene posude. Tek su stari Slaveni otkrili postupak kiseljenja kupusa koji se održao do danas.

Tako je i dan danas zadržan običaj da se nakon veće količine popijenog vina «glavobolja» pokušava otkloniti konzumiranjem rasola od ukiseljenog kupusa. Dakle vidljivo je kako je kupus iznimno korisno konzumirati, bilo u svježem ili ukiseljenom stanju.

Iako kupusa ima različitih vrsta- okruglih, nazubljenih ili malo spljoštenih i iako dolaze u različitim spektrima i nijansama boja koje se protežu od tamno do svijetlozelene i od ružičaste do tamnoljubičaste, sve vrste obiluju mnoštvom korisnih tvari.

Tako će mnogi rado posegnuti za salatom od svježeg kupusa koja ima malu energetsku vrijednost-100 grama svježeg kupusa ima 25 kalorija a ista količina kiselog samo 22 kalorije. Usprkos tomu, u listovima bijelog i crvenog kupusa krije se pravo mineralno-vitaminsko izobilje.

Po sadržaju vitamina C usporediv je čak s citrusima iz razloga što ga u 100 grama ima čak 50 miligrama. Sadrži i zavidne količine vitamina B1 i beta karotena te kalij, željezo, magnezij, sumpor i bakar. A budući da je toliko pun vitamina revitalizira tijelo i pomaže u sprječavanju skorbuta, pa izuzetno cijenjen i tražen u vrijeme moreplovca Jamesa Cooka. Suprotno svom izgledu i predrasudama, vrlo je važan i za rad crijeva, gdje njegova biljna smola, sumpor i kalcijeve soli čine čuda.

Također, ne smijemo zanemariti ni klorofil u kupusu koji pomaže proizvodnju hemoglobina što opet ima veliko značenje kada treba liječiti sve češću slabokrvnost.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.