Izvorna vrsta rabarbare se kod nas malo uzgaja. Uzgojni oblici su mješanci izvorne vrste s Rheum rtiaponticum i Rheum rhabarbarum.
Višegodišnja je trajnica i ima srcolike listove s valovitim rubovima. Oko 60 cm dugačka peteljka lista je gola i glatka. U svibnju se pojavljuju razgranati, žutobijeli cvjetovi. Biljka se povlači u listopadu i prezimljuje u podzemnim pupoljcima.
Klima i stanište: Uspijeva na sunčanim i polusjenovitim mjestima. Idealna je soliterna trajnica, prije svega za ozelenjivanje obala.
Tlo: Temeljito pognojeno humusno tlo, pjeskovita ilovača. Ne podnosi trajno zadržavanje vode.
Sjetva i presađivanje: Najjednostavnije se razmnožava djeljenjem korijena jače razvijene biljke.
Njega i gnojidba: Obilno pognojiti stajskim gnojem u kasnu jesen ili krajem proljeća prije nicanja.
Berba: Beru se lisne peteljke prije cvjetanja, s time da se peteljke kidaju, a ne režu. S jedne biljke se listovi mogu ubirati samo jednom tjedno. Uvijek se ostavi jedan izdanak biljke na miru, kako bi biljka mogla skupiti rezerve za sljedeću godinu.
Primjena i uskladištenje: Peteljke narezati na 2 cm duge komadiće, kuhati ih, peći ili spremiti kao kompot ili marmeladu. Duže čuvanje svježih komadića nije moguće.
Sorte crvenog mesa su u pravilu jače arome, a zelenog mesa su većeg prinosa.