Uvijanje listova rajčice

9029

Prilikom dolaska toplijih dana i nešto većih dnevnih temperatura često dolazi do uvijanja donjih djelova rajčice.

rajcica

Postavlja se, međutim, pitanje o čemu se tu radi?

Prije svega, treba znati da navedenu pojavu ne prouzrokuju lisne uši jer one dovode do uvijanja prvenstveno mlađeg lišća na kojem se vrlo lako i uočavaju. Stoga treba znati da je riječ o manje-više normalnoj pojavi kojom biljka u cilju smanjenja gubitka vode smanjuje i samu transpiracijsku površinu uvijanjem listova. Osim toga, navedena pojava se često može zamijetiti u uvjetima uzgoja rajčice s nereguliranim navodnjavanjem, odnosno, u slučajevima nedostatnog zalijevanja.

Novija istraživanje pokazuju i kako uvijanje donjih listova potiče visoka koncentracija soli u zemljištu a koja je uvjetovana nekontroliranom i prekomjernom gnojidbom. Iako to mnogi proizvođači povrća zanemaruju, ozbiljna istraživanja pokazuju i da se uvijanje donjih listova rajčice često pojavljuje na parcelama koja se opetovano iz godine u godinu zalijevaju, odnosno, navodnjavaju kloriranom vodom.

I na kraju, uvijek opasni crveni pauk može prouzročiti slične simptome, s tom razlikom da se njegovi «tragovi» vrlo lako raspoznaju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.