Marulja ili gorčika

1556

Koristili su je i stari Egipćani, jer se pokazala kao dobar protuotrov, ali i u liječenju bolesti respiratornih organa.

Još 1563. Matthiolus, osobni liječnik cara Ferdinanda I. piše da namočeni listovi marulje u vinu ili vodi omekšavaju ili odstranjuju sluz iz pluća i pomažu pri iskašljavanju. Dodaje da je djelotvorna i protiv glista, lijek kod želučanih i jetrenih bolesti i sl.

Zeljasta je biljka koja naraste do 60 cm. Gusto je obrasla dlačicama. Ima četverobridastu stabljiku s nasuprotnim listovima. Donji listovi stabljike su s dugim peteljkama, a plojka je duga do 3,5 cm, okruglasta ili jajasto eliptična, na rubovima nepravilno nazubljena. Prema vrhu stabljike, listovi su sve manji, a peteljka sve kraća. Cvjetovi su smješteni u gornjem dijelu u pršljenovima listova i stabljike te na njenim ograncima, tvoreći okruglasti cvat s bijelim cvjetovima. Korijen joj je kvrgav.

Potječe iz južne Europe, ali se proširila po cijeloj Europi. Raste po pašnjacima i travnjacima, na neplodnim tlima, uz puteve, ceste, na kamenjarima i sl. Cvate od srpnja do rujna mjeseca. Bere se za vrijeme cvatnje. Kada se pojave prvi cvjetovi režu se gornji dijelovi biljke, vežu se u snopiće i suše na zraku. Suha biljka se usitni i tako pohranjuje do upotrebe.

Marulja ima gorak i opor okus i miris koji podsjeća na timijan. Uz nešto eteričnog ulja sadrži tanina, smolastih tvari i gorku supstancu marubin. U narodu je poznata kao lijek kojim se uspješno liječi astma kao i ostale respiratorne bolesti (kašalj, katar, bronhitis, tuberkuloza, suhi katar, gripa, upala grla..

Primjenjuje se i kod bolesti kože. Pojačavajući izlučivanje znoja i štetnih otrovnih tvari uspješno otklanja razne čireve, osipe, razne rane na koži. Učinkovita je i kod bolesti bubrega (potiče rad bubrega) i mjehura te potiče izlučivanje mokraće, kod bolesti jetre (masne jetre, ciroze, žutice, upale žučne vrećice).

Djelotvorna je i kod liječenja ženskih bolesti (neredovitih mjesečnica, amenoreje – kad mjesečnica prestane ili je slaba), kod upalnih procesa na jajovodima. Smiruje razne grčeve želuca i crijeva, pojačava apetit i jača želudac. Učinkovita je u primjeni kod bolesti krvi i krvnih žila (anemija, proširenih vena, pucanja kapilara, srčanih aritmija…)

U liječenju plućnih bolesti učinkovitija je ako se pomiješa sa plućnjakom, metvicom, stolisnikom, matičnjakom, trputcem ili podbijelom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.