Plodnost svinja

343

Smanjena plodnost nazimica i krmača očituje se pojavom anestrusa, produženog razdoblja od odbića do koncepcije, smanjenog indeksa prasenja, te smanjene veličine legla.

Smatra se da su uzroci pojave sezonske neplodnosti u svinja kombinacija produljenog dana i visokih temperatura. Poznata je činjenica da nazimice i krmače imaju slabiju koncepciju kada se pripuštaju u toplijem dijelu godine. Također, legla iz tih pripusta nerijetko su manja u odnosu na legla plotkinja pripuštenih u hladnijem dijelu godine.

Osim djelovanja na plodnost krmača i nazimica, visoke temperature negativno djeluju na kvalitetu sjemena i libido nerasta. Sezonska neplodnost također se očituje i u težem otkrivanju plotkinja u estrusu, kao i neznatno većem broju pobačaja. S obzirom da ljeta postaju ekstremno vruća te da se broj vrućih dana povećao i u proljetnom i jesenskom vremenu, sezonska neplodnost svinja dobiva na još većem značenju.

Tijekom razdoblja sezonske neplodnosti dodatna pozornost mora se dati pravovremenom otkrivanju estrusa, kao i pravovremenom otkrivanju gravidnosti, s obzirom na slabiji postotak koncepcije nazimica i krmača. Plotkinje koje imaju povećan rizik od pojave znakova sezonske neplodnosti su višepraskinje s više od 5 legala.

Također, plotkinje koje uobičajeno imaju dugačak interval od odbića do koncepcije izloženije su pojavi sezonske neplodnosti. Krmače s manjim leglima također su sklonije ispoljavanju znakova sezonske neplodnosti. Ranije odbiće prasadi također može utjecati na pojavu sezonske neplodnosti kod svinja. Strategije koje za cilj imaju smanjivanje sezonske neplodnosti u svinja uključuju učinkovitu kontrolu mikroklime za krmače u laktaciji i zalučene krmače. Gdje je moguće, nerastove i krmače treba hladiti prskanjem.

Polijevanje podova u nastambi može imati povoljan učinak na smanjenje temperature u nastambi. S obzirom da je sezonska neplodnost svinja djelomično uvjetovana produljenim dnevnim svjetlom, predlaže se zasjenjivanje nastambi gdje borave krmače i nerasti, kao i pripuštanje krmača u jutarnjim satima, ako je to moguće.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.