Uzgoj cikle

4079

Cikla je svestrana biljka koju možemo lako uzgojiti iz presadnica u proljeće, ljeto i ranu jesen.

cikla

Kasne sadnice koje sazrijevaju zimi bit će najslađe zato što se u hladnom razdoblju šećer pohranjuje u korijenu. Cikla je atraktivan dodatak povrtnjaku. Poznata je po jestivom korijenu, no ima i lijepe jestive listove crvenih, žutih ili bijelih žila, koji su dobri u salatama ako se uberu mladi, a mogu se pripremiti i kao špinat, pržiti ili kuhati na pari. Dvije su osnovne vrste cikle: okrugla i cikla dugog korijena. Nekad smo imali samo crvenu ciklu, a danas postoji i narančasta, zlatnožuta, žuta, bijela i čak cikla s koncentrično ispruganim korijenom različitih oblika.

Poput drugog korjenastog povrća, cikli je potrebno dobro drenirano, rahlo tlo, dovoljno duboko da se korijen može valjano razviti. Tlo bi trebalo biti bogato organskim tvarima. Zrelo gnojivo može se upotrijebiti kako bi tlo bilo kvalitetnije, ali pazite da u njemu ne bude svježog gnoja sa velikim udjelom dušika jer će se korijen početi račvati, uvijati i “dlakaviti”. Cikla voli tlo koje je pH neutralno ih malo alkalno.

Svako se sjeme sastoji od 2 ih 3 spojena sjemena. Prije sadnje sjeme namačite preko noći u vodi i potom posijte u vlažno tlo na razmaku od 10 centimetara. Kad proklija, sjeme nježno razdvojite i 2 klice posadite u drugi red. Korijenje se tijekom rasta može probiti iz tla, pa ako je potrebno, nagrnite zemlju oko njega. Mjesec dana nakon toga ponovite sjetvu kako biste imali stalan prinos.

Cikla sazrije za 2 mjeseca u toplijim mjesecima, a za 3 – 4 mjeseca kada je vrijeme hladnije. Bere se kad korijenje naraste 5-10 centimetara u promjeru. Mlada cikla bere se prije nego što dokraja naraste i dobra je sirova ili na salatu s ribanim povrćem; stariju ciklu je bolje kuhati, peći, kiseliti ili konzervirati. Lisnatu stabljiku nemojte odrezati ili otkinuti preblizu korijenu jer će korijen tijekom kuhanja početi “krvariti” i gubiti boju i okus. Ako je cikla dobro malčirana možete je preko zime ostaviti u tlu do upotrebe. No ako je ostavite u tlu predugo u tople dane, postat će drvenasta i tvrda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.