Zaštita češnjaka od lukove muhe

2864

Od štetnika najveće ekonomske štete čini muha češnjaka i lukova muha, javljaju se rano u proljeće iz čijih se jaja izlegu ličinke i u samom prijelazu s glavice na stabljiku tj. u zoni korjenovog vrata ubušuju i hraneći se prave štetu.

cesnjak

Mjere zaštite usjeva češnjaka se provode rano u proljeće za vrijeme leta imaga. Efikasni su preparati na bazi klorpirifosa, dimetoata i diazinona. Prilikom tretiranja potrebno je koristiti veću količinu vode po hektaru, kako bi se biljke dobro pokvasile, uz dodatak ovlaživača koji je kompatibilan u tank mixu sa većinom herbicida, fungicida, insekticida, fitohormona i lisnih gnojiva u preporučenim količinama.

Dodaje se pesticidima u cilju povećanja kontaktne površine kvašenja i zadržavanja škropiva kod tretiranja biljaka sa izraženom voštanom (kutikulom) prevlakom i dlakavim listovima.

Unatoč preporukama stručnjaka koji su se bavili ovim problemom, zemljišni insekticidi Basudin i Dursban G 7.5 mogu samo djelomično zaštititi nasad češnjaka. Nadalje, smatra se da je primjena lovnih žutih posuda te biološke mjere suzbijanja, jedino pravo rješenje za uzgoj. Isto tako potrebno je pratiti let odrasle muhe i postupati prema savjetima prognozne i savjetodavne službe. Nakon toga primijeniti predložene insekticide vodeći pritom računa o karenci.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.