Suzbijanje buhača na kupusu

3639

Štete prave odrasli kukci kupusnog buhača praveći okrugle rupice u lišću. Jak napad očekuje se za topla i suha vremena, a najviše štete nanose mladim biljkama, posebno rasadu.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Odrasli kukci dugi su 3-3,5 mm, sjajnocrne, tamnoplave ili tamnozelene boje, a kod nekih vrsta postoji uzdužna pruga na pokrilju. Kreću se skakanjem. Štete prave odrasli kukci praveći okrugle rupice u lišću. Jak napad očekuje se za topla i suha vremena, a najviše štete nanose mladim biljkama, posebno rasadu. Prezime kao odrasli u tlu. Izlaze u proljeće kod temperature zraka od 180C te se hrane na kupusnjačama. Nakon kopulacije ženke odlažu jaja u tlo ili na biljkama. Izlegle ličinke prave neznatne štete na listu ili u korijenu. Većina vrsta buhača ima jednu generaciju godišnje.

Suzbijanje

Suzbijanje se mora započeti kod uništenja 10% lisne površine, posebno vodeći računa o vremenu jer kod toploga i suhoga vremena buhači mogu nanijeti znatne štete. Suzbijanje se vrši pripravcima: Radotion E-50 i Radotion P-5, Fastac 10 SC, Direct 1,25 SC, Rotor 1,25, Chromorel D. Učinkovitost se postiže tretiranjem sjemena ili korijena mladih biljaka pripravcima iz skupine neonikotinoida. Za manje površine za suzbijanje mogu se koristiti posebne mreže koje propuštaju sunčevo svjetlo, a sprječavaju ulaz štetnika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.