Bolest bijele noge na krumpiru

3736

U kišnim godinama, jedan od učestalih problema na gomolju krumpira je bolest pod nazivom Rizoktonija ili Bijela noga, a njen uzročnik je gljivica Thanatephoms cucumeris (an.=Rhizoctonia solani).

ILUSTRACIJA

Bolest u povoljnim uvjetima i na osjetljivim sortama može umanjiti prinos konzumnog krumpira 20 – 50%. Kao osjetljive sorte na rizoktoniju navode se sorte: kondor, desiree, carrera, carlita, tresor, red scarlett, artemis, impala, kuroda, aladin, adora, jaerla i dr. Osim krumpira ova bolest napada i mnoge druge biljne vrste kao što su: rajčica, paprika, šećerna repa, grah, salata i dr.

Izvor zaraze rizoktonije može biti sjeme ili zaraženi oboljeli gomolji koji ostaju poslije vađenja prošlogodišnjeg krumpira. Gljiva odmah u nicanju napada klicu i uzrokuje njeno vršno nekrotično odumiranje. Na zaraženom dijelu stabljike vide se smeđa udubljenja i izdužene pjege (nekroze). Biljka na donjem dijelu zdravog tkiva pokušava sekundarnim rastom nadoknaditi gubitak. Kao posljedica napada gljive na korijenu nakon nicanja, strukovi cime rastu u cik-cak liniji, među-koljenca su skraćena, a nodiji zadebljali. Kasniji napad se prepoznaje na vršnom ili najmlađem lišću (uvija se prema gore i mijenja boju u žuto-zelenu s crvenkastim rubom).

Ovisno o infekciji različitih organa i razvojnom stadiju biljaka, simptomi mogu biti različitog izgleda. U izuzetno povoljnim uvjetima na stabljici u razini zemlje gljiva formira bijeli površinski micelij (od tuda i naziv “bijela noga”). Gomolji na zaraženim biljkama budu raspucani, a na njima se pronađu tamnosmeđe tvrde tvorevine koje se ne mogu oprati (crne mrlje – sklerociji koji izgledaju kao komadići zemlje).

Dobra zaštita od rizoktonije podrazumijeva agrotehničke (izbor tla, plodored, nezaraženi gomolji) i kemijske mjere suzbijanja. Važno je znati da se bolest ne može suzbijati kasnijim prskanjem nadzemnih organa (cime krumpira).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.