Bolest bijele noge na krumpiru

2942

U kišnim godinama, jedan od učestalih problema na gomolju krumpira je bolest pod nazivom Rizoktonija ili Bijela noga, a njen uzročnik je gljivica Thanatephoms cucumeris (an.=Rhizoctonia solani).

ILUSTRACIJA

Bolest u povoljnim uvjetima i na osjetljivim sortama može umanjiti prinos konzumnog krumpira 20 – 50%. Kao osjetljive sorte na rizoktoniju navode se sorte: kondor, desiree, carrera, carlita, tresor, red scarlett, artemis, impala, kuroda, aladin, adora, jaerla i dr. Osim krumpira ova bolest napada i mnoge druge biljne vrste kao što su: rajčica, paprika, šećerna repa, grah, salata i dr.

Izvor zaraze rizoktonije može biti sjeme ili zaraženi oboljeli gomolji koji ostaju poslije vađenja prošlogodišnjeg krumpira. Gljiva odmah u nicanju napada klicu i uzrokuje njeno vršno nekrotično odumiranje. Na zaraženom dijelu stabljike vide se smeđa udubljenja i izdužene pjege (nekroze). Biljka na donjem dijelu zdravog tkiva pokušava sekundarnim rastom nadoknaditi gubitak. Kao posljedica napada gljive na korijenu nakon nicanja, strukovi cime rastu u cik-cak liniji, među-koljenca su skraćena, a nodiji zadebljali. Kasniji napad se prepoznaje na vršnom ili najmlađem lišću (uvija se prema gore i mijenja boju u žuto-zelenu s crvenkastim rubom).

Ovisno o infekciji različitih organa i razvojnom stadiju biljaka, simptomi mogu biti različitog izgleda. U izuzetno povoljnim uvjetima na stabljici u razini zemlje gljiva formira bijeli površinski micelij (od tuda i naziv “bijela noga”). Gomolji na zaraženim biljkama budu raspucani, a na njima se pronađu tamnosmeđe tvrde tvorevine koje se ne mogu oprati (crne mrlje – sklerociji koji izgledaju kao komadići zemlje).

Dobra zaštita od rizoktonije podrazumijeva agrotehničke (izbor tla, plodored, nezaraženi gomolji) i kemijske mjere suzbijanja. Važno je znati da se bolest ne može suzbijati kasnijim prskanjem nadzemnih organa (cime krumpira).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.