Sve što trebate znati o sadnji rajčice

2582

Za sadnju rajčice u vrtu se iskopaju rupe dubine cca 30 – 40 centimetara. Razmak između redova treba biti 80 cm, a u redu između dvije biljke 70 cm.

Na dno rupe stavimo šaku stajskog gnojiva (Biorex) i zastremo ga slojem zemlje, a tek onda na to položimo rajčicu. Ako sadite s kompostom, stavite ga na dno jame i u njega položite biljku. Rajčica se sadi kad biljke formiraju 5 – 6 listova, pa sve dok se na njima pojave začeci prvih cvjetnih grančica (što se postiže za 40 – 60 dana od nicanja).

Nepikirani se rasad dan prije sadnje obilno zalije da bi se lakše čupao, a rasad u loncima ili kockicama posljednja se 2 – 3 dana ne zalijeva, da bi se lakše vadio i da zemlja sa žila ne bi ispadala. Pred iznošenje, rasad se poprska jednim od fungicida na bazi bakra.

U mediteranskim krajevima rajčica se sadi već u travnju jer su tada temperature pogodne za početak uzgoja. No, bez obzira na vrijeme sadnje, važan je i način, odnosno dubina sadnje. Za razliku od drugih presadnica povrća, koje sadimo u ravnini s korjenovom balom, ovdje postupamo drugačije. Sadimo što je dublje moguće, odnosno sve do prvih listova. Tako potičemo biljku da iz donjeg dijela stabljike stvori dodatni splet bočnog korijenja koji će joj omogućiti da se bolje učvrsti u tlu, da crpi više vode i hranjiva. Biljke koje su tako posađene mogu bez problema podnijeti i veću količinu plodova.

Osim ovoga načina sadnje rajčice preporučuje se i drugi način koji podrazumijeva da se rajčica sadi tako da se donjih desetak centimetara biljke i korijen polažu vodoravno po dnu jamice za sadnju. Zastire se zemljom tako da trećina stabljike, samo lisnati dio, viri van zemlje, ukoso. Cijeli polegnuti dio stabljike u zemlji će pustiti izdanke korijena i tako ćemo povećati masu korijenja. Pri sadnji valja paziti da sve biljke rajčice budu polegnute prema jednoj strani, primjerice jugu, pa se nakon desetak dana kolci postave s druge strane biljke da ne bi uništili korijen.

Zbog velikih potreba za kalijem za vrijeme rasta i sazrijevanja ploda, rajčica većinom osjetljivo reagira na manjak kalija. Tada plodovi prema peteljci ostaju zeleni (tamo ne sazriju) kao i žutoljubičasta pigmentacija unutar mreže žilica i rubova od vrha donjih listova. Kalij se treba unositi u većim količinama, u obliku oksida, u omjeru 1 : 2, 5 – 3 (omjer N – K).

Oblikovanje rajčice počinje odmah nakon sadnje, čim se pojavi prvi zaperak, bočna grančica koja raste između osnovne grane i listova. Dopustimo li joj da se razvije, stvorit će cvjetove i plodove i rasti koliko god može. Zbog toga većina vrtlara uklanja sve zaperke i uz potporanj privezuje samo jednu granu koja će donijeti cvjetove i plodove na nekoliko etaža. Zahvaljujući dubljoj sadnji, rajčice mogu bez problema podnijeti i dvostruko više plodova, pa se mogu uvijek ostavljati dvije grane, a ne jedna. Kada se pojavi peta cvjetna grančica, biljku obvezno treba pincirati kako bi zaustavila daljnji rast i grananje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.