Sredstva za suzbijanje kondenzacije vode u zaštićenim prostorima

224

Kondenzacija na plastenicima se javlja cijelom godinom, posebice u jesensko-proljetnom razdoblju. Za mirnog vremena kapljice zasite krovnu površinu, pa polako kapaju na kulture u uzgoju.

Puhne li vjetar, u plasteniku je nužan kišobran. Time se stvaraju uvjeti za pojačane infekcije od biljnih bolesti, a istovremeno se drastično smanjuje prodor svjetla u plastenik, a time i topline. Kondenzacija se može izbjegnuti krovnim otvorima, čestim zračenjima prostora – ventilacijom, ali to je nesiguran i zahtjevan postupak. Veliki pomak napravila je jedna svjetska korporacija, sintetizacijom proizvoda koji onemogućava nakupljanje kapljica i kondenzaciju vlage uopće na prskanoj površini.

Jedan od trgovačkih naziva za ovakav proizvod je ANTIDROP. Koristi se kod svih vrsta plasteničkih folija, novih i korištenih, prskanjem čiste i suhe površine, kako bi učinkovitost bila maksimalna. S površine plastike treba skinuti kondenzirane kapljice, a ako je plastika i vlažna, učinak će biti uspješan.

Nepotreban je jedino kod folija u koje je ugrađen antikondezirajući, antikapajući aditiv. Jedan kg pripravka miješa se sa 100 l obične, čiste vode, čime se može tretirati oko 950 m2 površine.

ANTIDROP treba primijeniti odmah nakon razrjeđivanja u vodi. Pri prskanju, povratna cijev prskalice treba biti potopljena, da bi se spriječilo stvaranje pjene ili miješalica mora biti isključena.

Mogu se koristiti najobičnije prskalice, a otopina treba snažno prskati po plastici od dolje pa prema gore, dok se čitava površina temeljito ne namoći. Ako se neki dijelovi preskoče, mogu se tretirati naknadno, nakon sušenja. Za bolje sušenje primjenu treba obaviti uoči najtoplijeg dijela dana. Nakon primjene, površinu treba ostaviti da se osuši koliko je god moguće, otvaranjem otvora.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.