Agrotehnika uzgoja brokule

1383

Brokuli treba osigurati mnogo hranjivih tvari tijekom cijele vegetacije, a posebice u stadiju oblikovanja cvata i to 25 – 35 dana, kad biljka uzima iz tla 3/4 ukupnih količina hranjivih tvari.

Za ranu proljetnu sadnju osnovna obrada tla uz startnu gnojidbu s povećanom količinom fosfora i kalija obavlja se u jesen.

Dobro je već i u jesen pripremiti uzdignute gredice da se u proljeće tlo što prije osuši i ugrije. Prije sadnje tlo se tretira herbicidima za tu namjenu. Može se i primijeniti i malč od biorazgradive prozirne folije koji pospješuje zagrijavanje tla a ako pak se primjenjuje crna PE folija izbjegava se upotreba herbicida.

Kad se sadi u kasno proljeće ili ljeto cvjetača obično dolazi kao drugi usjev, pa nakon skidanja pretkulture treba ukloniti biljne ostatke te tlo površinski obraditi da se dobije zrnasti sloj tla pogodan za sadnju te uspješno ukorjenjivanje presadnica. Prije sadnje važno je navlažiti tlo na dubinu od 30 cm na 70 – 80% poljskog kapaciteta tla za vodu.

U tijeku rasta stabljike i listova biljke traže veće količine dušika (N), a u stadiju stvaranja cvatova više fosfora (P2O5) i kalija (K2O).

Brokula vrlo pozitivno reagira na gnojidbu tla stajskim gnojem i kompostom. Dok se najbolji urodi i kakvoća postižu kombiniranom gnojidbom, dakle organskim i mineralnim gnojivima.

Osnovnom obradom u tlo se zaorava 40 – 50 t/ha stajskog gnoja + NPK 7 – 20 – 30 ili NPK 8-26-26 u količini 10 do 15 dkg/ m2, (1 – 1,5 t/ha).

Brokula se prihranjuje 1 – 3 puta u vegetaciji sa KAN – om u količini od 100 kg/ha.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.