Vitamin A u ishrani stoke

2443

Niz bolesti životinja je izazvan zbog nedostatka vitamina A, a mogle su se spriječiti i izliječiti tek kada je bio utvrđen nedostatak vitamina u stočnoj hrani.

Životinje dobijaju vitamine kroz hranu, ili ih stvaraju u probavnom sistemu pod utjecajem mikroorganizama.

Vitamin A je jedan od vrlo važnih vitamina, a zovu ga još i antikseroftalmički vitamin. Bitan je za mladunce, za njihov rast i reprodukciju. Važan je za proizvodnju mlijeka, ali i za samoodržavanje starijih već odraslih životinja, koje manje trpe nedostatak vitamina A, jer imaju rezerve u jetri. Vitamin A nastaje i u jetri, iz tzv. biljnog fermenta karotina. Njegov nedostatak u organizmu ogleda se naročito u sporom rastu mladih životinja i mršavljenju. Mnogo vitamina A posjeduje zeleno bilje kada cvijeta. A to daje posebnu važnost paši i zelenoj hrani.

Jedna od najvažnijih funkcija vitamina A je održavanje površinskih tkiva sluzokože tijela u zdravom stanju, tako da sluzokoža može odoljeti infekcijama. Bez vitamina A tkiva oslabe, pa bakterije mogu napasti organizam.

Nedostatak vitamina A može da pruzročiti oštećenje nervnog sistema, što se ogleda u nedostatku koordinacije pokreta nogu, pa se javljaju grčevi, hod je nesiguran i može doći do paralize. Jedan od prvih znakova nedostatka vitamina A je noćno sljepilo i nesposobnost vida pri slaboj svijetlosti (tzv. kokošije sljepilo). Veliki nedostatak vitamina A može izazvati trajno sljepilo, a nedostatak vitamina A duže vreme može utjecati na plodnost mužjaka, jer uzrokuje degeneraciju ćelija koje proizvode spermu.

Nedostatak vitamina A usporava uspješnu reprodukciju. Ženke ne mogu zanijeti, mladunci se obično rađaju mrtvi ili od slabosti ugibaju. Krave često imaju pobačaj ili se rađaju mrtva telad. Spolni nagon posle telenja izostaje. Javlja se proljev, infekcija, naročito dišnih puteva.

Najviše vitamina A sadrži riblje ulje, mlijeko (naročito ljeti), salata i mrkva. Od krmnog bilja najviše ga sadrže lucerna i djetelina. Naročito je važno vrijeme kosidbe i način sušenja sijena. Ako se biljke pokose u vrijeme cvijetanja i osuše tako da sačuvaju zelenu boju i lišće, onda sadrže dovoljno vitamina A.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.