Faluka, srednje rana sorta krumpira

44

Faluka je perspektivna srednje rana sorta čija dužina vegetacije iznosi nešto više od sto dana.

Gomolji imaju bijelu mekanu pokožicu, s mesom krem bijele boje. Osnovna prednost Faluke je u tome što predstavlja jednu od najrodnijih sorti krumpira tako da se, uz prosječnu agrotehniku, ispod jedne cime može očekivati prinos između 2,5 do 3,0 kilograma. Gomolji su pak krupni i ujednačeni, duguljasto-ovalni s plitkim okcima.

Osim iznimno velike rodnosti Faluka je tolerantna na visoke temperature i nedostatak vlage te je tolerantna na biljne bolesti (viruse, krastavost i trulež gomolja), a što je posebice važno većim proizvođačima krumpira.

Osim toga, Faluka je dobra sorta B kulinarskog tipa što znači da je prikladna za različite namjene (kuhanje, pečenje i prženje). Drugim riječima zbog toga što se gomolji ne raskuhavaju pogodna je za pripravljanje različitih složenaca, krumpir juha i paprikaša premda zbog relativno malog sadržaja suhe tvari njeni gomolji mogu jednako dobro poslužiti i za prženje pomfrita.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.