Plodored i sjetva peršina

1507

Zbog duge vegetacije sije se kao glavni usjev, ne podnosi sam sebe te se na istoj površini smije uzgajati tek nakon 4 godine.

U tom razdoblju na istoj površini ne smiju se uzgajati ni ostale kulture iz porodice štitarki ( mrkva, celer, pastrnjak ). Peršin može biti pretkultura samo nekom ozimom povrću kao što je češnjak, salata, špinat…

Gredice se brže zagrijavaju pa time omogućuju brže nicanje sjemena. Povoljan razmak između redova je 25 – 35 cm a u redu 4 – 5 cm, za što je podroban utrošak sjemena u količini od 4 – 6 kg/ha.

Sjetveni sloj tla mora biti ravan i fine mrvičaste strukture. Sije se na dubinu od 1,5 – 2 cm. Kako bi postotak klijavog sjemena koje će niknuti bio što veći treba sijati kalibrirano i tretirano sjeme protiv mrkvine muhe i gljivičnih bolesti. Nakon sjetve redovi se lagano pritišću odgovarajućim valjkom

Peršin se u kontinentalnom djelu može sijati od ožujka pa do kraja travnja. Na Mediteranu je sjetva moguća već u veljači. Peršin se može sijati i u kolovozu te se tako omogućuje berba u ožujku i travnju iduće godine, ali taj peršin treba izvaditi prije nego što se razvije cvjetna stabljika.

Peršin listaš se sije na isti način samo uz veći utrošak sjemena, 7 – 10 kg/ha.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.