Kasna sjetva cikle

978

Cikla se uzgaja zbog svog zadebljalog korijena premda se čak i mlado lišće može koristiti na isti način kao blitva ili špinat.

Ali, ako odlučite u prehrani koristiti lišće cikle, vodite računa da prethodno odstranite tvrde lisne žile. Od kuhanog zadebljalog korijena cikle najviše se priprema salata premda se mogu pripremati i mnoga druga jela, kao juhe i variva od same cikle ili s drugim povrćem. Međutim, i nekuhana mlada cikla može se naribati za salatu, uz dodatak malo hrena, čime znatnije dobiva na vrijednosti. I na koncu, sok od cikle predstavlja veoma zdrav osvježavajući napitak, posebice ako je spravljen od nekuhane cikle.

Za jesensku i zimsku potrošnju ili za konzerviranje, sjetva cikle preporučuje se početkom mjeseca srpnja premda se za istu namjenu cikla može posijati i nešto kasnije, tj. početkom kolovoza. Budući da sjemenke, zapravo plodovi, jednosjemeni oraščići, tijekom zriobe međusobno srastaju i čine klupko, iz njih niče nekoliko klica. Posijte ih izravno na gredicu, pa prorijedite na razmak 2 – 3 cm, čim se oblikuju prva dva lista, da cikla ne bi bila pregusta. Osim toga, suvišne biljke koje vam ostanu na raspolaganju nakon prorjeđivanja nemojte nipošto bacati već ih posadite u slobodnom dijelu povrtnjaka na kojem ste sve do sada uzgajali luk ili češnjak.

Drugi put ciklu prorijedite nakon 15 – 20 dana ili još kasnije, kada se razvije malo zadebljalo korijenje koje možete potrošiti za jelo. Razmak između biljaka neka bude desetak centimetara, ali kod sjetve vodite računa da sjeme ne ode preduboko jer dublja sjetva (preko 2 cm) otežava nicanje i nepovoljno utječe na gustoću usjeva. Što je veći razmak među biljkama dobiva se krupnija cikla, uglavnom prikladna za proizvodnju sokova, dok se pri manjem razmaku formira sitnija.

Nakon nicanja, ciklu je bitno redovito okopavati, s tim da se uz drugo okopavanje po četvornom metru dodaje 20 grama kana uz zalijevanje. Zalijevanje je, pak, mjera koja redovito treba kasnom uzgoju cikle. Navodnjava se po potrebi, tj. kada se primijeti da lišće vene i pada po zemlji, s tim da su tijekom ljetnog razdoblja uglavnom dovoljna 2 – 3 navodnjavanja.

Cikla se na manjim površinama bere ručno. Obično se u južnim toplijim krajevima ostavlja na gredicama, te se korijen vadi po potrebi. Prvo se vade razvijenije biljke, dok se slabije ostavljaju u tlu da bi dodatno narasle. U krajevima u kojima postoji opasnost od jesenskih mrazova, cikla se mora izvaditi jer promrzava na niskim temperaturama ispod ništice. Na površini od jednog četvornog metra može se uzgojiti najmanje 3 – 4 kg korijena, što će biti više nego dovoljno za potrebe domaćinstva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.