Koncentrična pjegavost krumpira

276

Koncentrična pjegavost krumpira bolest je karakteristična za toplije krajeve no iznimno visoke temperature tijekom vegetacije uzrokuju sve veću pojavu i problematiku u rješavanju ove bolesti i u područjima gdje je do sada slabo bila zastupljena.

Ova bolest tijekom sparnog i vrućeg ljeta može prouzrokovati pravu epidemiju crne pjegavosti na osjetljivim sortama krumpira. Bolest uzrokuje pjege na lišću, tipične po postepenom rastu (uz veći broj tamnih koncentričnih prstenova). Boja pjega varira od tamnosmeđe do crne, a veličina od nekoliko mm do 2 cm. Okruglog su ili nepravilnog oblika s naglašenim rubovima prema zdravom tkivu.

Za razliku od plamenjače, alternarija „voli“ toplo i suho vrijeme. Optimalna temperatura za razvoj je 28°C. Česta izmjena suhog i toplog razdoblja s vlaženjem pogoduje intenzivnom razvoju koncentrične pjegavosti. Razvoju alternarje pogoduje gusti sklop, učestale padavine i navodnjavanje orošavanjem.

Prvi simptomi ove bolesti se obično pojavljuju nakon početka cvatnje krumpira. Ovisno o osjetljivosti sorte, napadnuto lišće požuti prije nego pjege potpuno obuhvate njegovu površinu. Jače je napadnuto donje ili starije lišće koje odumire, ali ostaje visjeti na cimi.

Izdužene smeđe ili crne pjege se također mogu pojaviti na peteljkama i stabljici. Bolest može napasti i gomolje na kojima se formiraju tamne, udubljene, okrugle ili nepravilne pjege. Napadnuto tkivo gomolja je suho i odvojeno od zdravog dijela mesa, pa nema razvoja sekundarne truleži.

Koncentrična pjegavost koju uzrokuje gljivica Alternaria solani je česta u područjima intenzivnog uzgoja krumpira, ali u pravilu manjeg ekonomskog značaja u odnosu na krumpirovu plijesan. Ipak, njezina štetnost zadnjih godina raste, zabilježeni su gubici uroda 70- 80%, ali najčešće su štete na nezaštićenim poljima 5-20%.

Usjeve krumpira tijekom vegetacije potrebno zaštititi od zaraze uzročnikom koncentrične pjegavosti. Suzbijanje treba započeti prije zatvaranja redova, čim se ostvare povoljni uvjeti za razvoj alternarije. Iako na tržištu ima veliki broj pripravaka svi oni nemaju istu učinkovitost. Od pripravaka koji pokazuju dobru učinkovitost i štite krumpir od ove bolesti, izdvajamo Acrobat DF i Signum.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.