Sjetva peršina

888

Prije sjetve sjemena tlo se mora odlično pripremiti: jesensko oranje obaviti na dubinu od 25 cm, tako da je pravodobno zatvorena jesenska brazda, radi što boljega čuvanja vlage pohranjene u tlu u vrijeme jesenskih i zimskih kiša i snjegova.

persin

Kao i druge korjenjače, peršin najbolje uspijeva na laganijim tlima, dubljega oraničnoga sloja, slabo kisele do neutralne reakcije. Dobro bi bilo predkulturu gnojiti stajnjakom, jer korjenjače ne podnose izravnu gnojidbu stajskim gnojem.

Dobre predkulture su krumpir, rajčica, luk i sve vrste strnih žita. Prije oranja rasipačom treba rasporediti 500 kg NPK 10:20:30 i 200 kg UREA po jednom hektaru. Oranjem se ove količine rasporede po cijelom oraničnom sloju, pa će gnojivo biti pristupačno korijenu i žilicama zasijane kulture tijekom cijele vegetacije. Prije sjetve treba poprskati površinu s 2 l/ha Treflana pomiješanoga s 200 l vode. Pripremom tla sjetvospremačom Treflan se unese u tlo. Pri sjetvi gnojimo s 200 kg/ha NPK 10:20:30 i 200 kg/ha KAN-a 27%.

Peršin ima sitno sjeme, zato sijač mora imati odgovarajuću sijacicu, te mora biti iznimno pažljiv. Dubina sjetve mora biti od 1 do 2 cm, razmak redova 35 cm. Ako se sije u dvoredne staze, razmak redova u stazi je od 5 do 7 cm, a razmak staza 70 cm. Sjeme peršina sporo niče. Treba nastojati postići sklop biljaka u punoj vegetaciji oko 500.000/ha. To postižemo sjetvom više sjemena od onoga što pokazuje računica uporabne vrijednosti.

Kilogram sjemena ima 750.000 sjemenki. Pri klijavosti od 75% i uz odbitak broja do poljske klijavosti, za sklop zadanoga broja biljaka dovoljno je 1,5 kg/ha sjemena. Zbog velikoga rizika nicanja preporučuje se dvostruko veća norma sjetve. Ako je gušći sklop, preporučuje se prorjeđivanje. Zato treba iskoristiti optimalnu vlagu u tlu i sijati peršin što ranije u proljeće, jer peršin klije kod 2°C. Moramo nastojati izbjeći i najmanje stvaranje pokorice na tlu, koja bi usporavala probijanje klice iz tla.

1 komentar

  1. Nemate nista
    Di vam je kad se sadi i kad se bere persin
    Pisu samo stvari primjer kiselost tla
    Sta ce meni pomoc kiselost tla????

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.