Gnojidba plodovitog povrća

374

Kod plodovitog povrća u prve dvije prihrane preporuča se korištenje gnojiva s visokim postotkom fosfora i to formulacija 13:40:13 kako bi biljka što bolje razvila korijenov sustav te se na taj način pripremila za pravilno zametanje cvjetova.

U drugoj (vegatativnoj) fazi preporuča se korištenje formulacija s jednakim omjerom dušika (N) i kalija (K) kako bi omogućili pravilan razvoj lišća i stabljike. Nedostatak ovih hranjiva dovodi do usporenog i ograničenog razvoja biljke koja formira sitnije lišće. U kasnijim fazama razvoja takvi listovi žute i opadaju, što izravno utječe na smanjenje priroda. Kako bismo to izbjegli, potrebno je nakon ukorjenjivanja koristiti FLORTI PROD 19:5:19 i to u 2-3 navrata. Navedena formulacija se koristi sve do zametanja cvjetova.

S prelaskom u treću (generativnu) fazu razvoja potrebno je obaviti prijelaz na gnojiva s naglašenim sadržajem kalija kako bi biljci omogućili pravilan razvoj cvjetova i plodova. Stoga se nakon njihovog formiranja koristi FLORTI PROD 15:5:30 ili 7:12:38 a navedenim formulacijama preporuča se gnojidba sve do kraja vegetacije.

Međutim, pošto je plodovito povrće osjetljivo na nedostatak kalcija (Ca) nužno ga je biljkama osigurati u dovoljnim količinama i to u vidu kalcijevog nitrata već od početka zametanja plodova pa sve do kraja berbe. Kalcij je nužno dodavati u više navrata jer je on neophodan za pravilan razvoj plodova, njihovu čvrstoću i bolje skladištenje.

Bitno je napomenuti kako se vodotopivi kalcijev nitrat nikada ne smije miješati zajedno s vodotopivim FLORTI PROD gnojivima jer može doći do grudanja proizvoda te time i do začepljenja sustava kap po kap. Stoga je najpoželjnije kalcijevim nitratom prihraniti biljke između dvije primjene vodotopivih FLORTI PROD gnojiva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.