Vitaminski dodaci u ishrani mliječnih krava, koza i ovaca

2415

Vitaminski dodaci su vrlo značajna skupina hranjivih tvari pri pravilnome podmirenju ukupnih hranidbenih potreba mliječnih goveda, koza i ovaca.

muznja krava

Te hranjive tvari u organizmu životinja kontroliraju proces probave, reproduktivnu funkciju, visinu proizvodnje i opće zdravstveno stanje, a za preživače općenito su važniji vitamini A, D i E, jer dostatne količine vitamina K, C, kao i vitamine B-kompleksa te životinje mogu proizvesti u svome organizmu (aktivnošću mikroflore u buragu).

Iako je znano da redovita krmiva, pored drugih, sadrže i vitaminske tvari, njihov udio je promjenjiv i u pravilu nedostatan prema ukupnim proizvodnim potrebama mliječnih životinja. Zbog njihove višestruko važne uloge u obrocima mliječnih (osobito visokomliječnih) životinja, svakodnevno se kombinira i vitaminski dodatak, bilo u vidu posebnih vitaminskih predsmjesa ili minearalnovitaminskih predsmjesa.

Kako su aktivne tvari vitamina izrazito sitne fino praškaste čestice, a, k tome, dolaze u malim količinama, preporučljivo ih je prethodno miješati s koncentriranim krmivima obroka ili umiješati u određenom omjeru u koncentrirane krmne smjese.

U praktičnim uvjetima hranidbe mliječnih krava, učestalije do manjka vitamina dolazi tijekom zimskoga razdoblja, kada se u obroku većim dijelom koriste konzervirana voluminozna krmiva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.