Pravilni postupci kod mužnje krava

2533

Svaki proizvođač mlijeka mora biti posebno pažljiv prema svim postupcima mužnje jer se bolest vimena među životinjama najlakše prenosi ovim putem.

Također je, za zdravlje vimena i normalan broj somatskih stanica u mlijeku, vrlo važno redovito mijenjati sve dijelove muznog uređaja koji se troše stalnom upotrebom, poštivati pravilnu proceduru mužnje i pranja muznog uređaja te redovito kontrolirati ispravnost rada muznog uređaja.

Prije početka svake mužnje treba osigurati odgovarajuće higijenske uvjete (očišćena staja, puno slame) dovoljno prostora za mužnju i čim manje stresnu atmosferu za krave (ista sredina, isti muzač) kako bi se pravilno obavila mužnja. Nakon toga potrebno je izmusti prve mlazove mlijeka u posebnu posudu i pogledom provjeriti kvalitetu tog mlijeka. Prvi mlazovi izmuzuju se ručno jer sadrže najveću količinu mikroorganizama pa tako i onih patogenih koji mogu izazvati bolesti vimena. Prvo izmuženo mlijeko potrebno je ukloniti iz štale.

Potom treba oprati sve sise toplom vodom u kojoj je dezinfekcijska otopina ili barem toplom vodom. Vodu je potrebno promijeniti nakon pripreme svake krave jer se tako onemogućava prijenos patogenih mikroorganizama s vimena zaražene krave na vime zdrave krave. Nakon pranja vime je potrebno osušiti individualnim ručnikom ili papirnatim ubrusom. Nakon svake mužnje ručnike treba oprati i osušiti, a papirnate ubruse baciti.

Muznu jedinicu treba staviti na sise krave unutar jedne minute od početka pranja. Ukoliko je taj razmak veći, mužnja traje dulje i vime se ne isprazni do potrebne razine. Nakon stavljanja muzne jedinice potrebno je podesiti njezino težište u skladu s težištem krave da ga krava nehotično ne sruši. Optimalna dužina trajanja jedne mužnje je do 8 minuta kada je i sekrecija hormona oksitocina, a koji stimulira sekreciju mlijeka, zadovoljavajuća u krvi krave.

Prije skidanja muzne jedinice s vimena krave potrebno je isključiti vakuum, a potom je skinuti. Nakon završetka mužnje treba dezinficirati sise jer je sisni kanalić kroz koji ulaze patogeni mikroorganizmi u vime sise otvoren još 30 minuta nakon mužnje. Dobro je kravama dati obrok odmah nakon mužnje što će ih stimulirati da ne legnu dok su sisni kanalići još otvoreni.

Procedura čišćenja muznog uređaja sastoji se iz tri dijela:
– pretpranje s hladnom ili mlakom vodom,
– pranje vrućom vodom s deterdžentom (dezinficira i uklanja ostatke proteina i masti),
– završno ispiranje hladnom vodom.

Ukoliko se proizvođači mlijeka pridržavaju pravilne procedure čišćenja muzne opreme te njenog redovitog održavanja i servisiranja, kvaliteta mlijeka i zdravlje krava bit će zadovoljavajuće.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.