Schisandra, penjačica sa ukusnim plodovima

2156

Schisandra chinensis je biljka penjačica čiji plod su nakupine sitnih, svijetlocrvenih bobica. Biljka obično naraste u visinu od 15 do 25 metara i u širinu od 5 do 10 metara.

Cvjeta od travnja do svibnja. Rasprostranjena je u cijeloj sjevernoj i sjeveroistočnoj Kini i susjednim regijama Rusije i Koreje. Kao lijek se koristi potpuno zrelo, na suncu osušeno, voće. Njeno kinesko ime wuwei-zi (pet-okusa voća) govori o neobičnoj kombinaciji okusa njenog ploda (mješavina kiselog, slatkog, slanog, ljutog i gorkog).

Plod Schisandre je jedan od najstarijih kineskih biljnih lijekova. U najstarijoj kineskoj knjizi o ljekovitom bilju, za koju se vjeruje da je nastala u prvom stoljeću prije Krista, Shisandra je spomenuta kao biljka koja podmlađuje organizam, povećava životnu energiju, liječi kašalj, umor, djeluje kao seksualni tonik. U tradicionalnoj kineskoj medicini, bobice Schisandre su korištene uglavnom za liječenje plućnih i bubrežnih bolesti, za izbacivanje viška sluzi, za ublažavanje pretjeranog znojenja, te u liječenju mokraćnog i reproduktivnog sustava.

Za dobar rast ove biljke treba osigurati vlažno, propusno i humusom bogato tlo, te sjenoviti položaj jer schisandra ne voli izravno sunce. Osim toga, pošto je biljka po prirodi penjačica, treba joj omogućiti podlogu po kojoj će se penjati.

Biljka se može razmnožavati sjemenom ili reznicom. Razmnožavanje sjemenom je teško i zahtijeva hladnu stratifikaciju od 120 dana prije sijanja. Ako nije ispunjen ovaj uvjet, sjeme neće proklijati, ali u tom slučaju ga ne treba baciti, nego čuvati u zemlji i na zimu uraditi stratifikaciju (ili jednostavno ostaviti vani, ako je sijano direktno u vrt) da bi niknulo drugo proljeće.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.