Što je šteka?

4120

Šteka je štap kojim se sustav (najlon + plovak + olovo + predvez s udicom) ne zabacuje »preko glave« ili bilo kakvim zamasima sa strane, kao u ostalim tehnikama ribolova s plovkom (npr. direktašem).

steka Šteka se sastoji od dva dijela. Vršni ili tzv. top set je teleskopski dio (plus dio koji se nadoštekava, s obzirom na dubinu vode na kojoj se lovi) na kojem se nalazi sustav s udicom i mamcem koji je dug koliko i sam top set. Drugi dio šteke se sastoji iz dijelova koji se nadoštekavaju (umeću jedan u drugi). Taj dio se nalazi iza ribiča na posebnom roleru.

Top setom se sustav s mamcem zabaci u vodu. Top set se zatim našteka na ostatak štapa – šteke koju potom ribič »izgurava« koristeći roler iza sebe prema mjestu gdje lovi i na kojem je primamljivao ribu. Kada dođe s mamcem i plovkom na tu poziciju, cijelu dužinu štapa podiže iznad vode i (najčešće) klačenjem zabacuje sustav u vodu. Plovak se nalazi tek pola metra do metar od vrha šteke. Kada riba zagrize, ribič kratkim potezom kontrira i kvači ribu udicom te je izvlači obrnutim postupkom. Zadnji dio šteke navlači na roler do pozicije kada može rukom odštekati vršni dio – top set, a potom ribu ili izvlači iz vode ili je navlači u podmetač i s njim ribu izvlači van.

Ribolov štekom ili polagaljkom omogućuje bolju prezentaciju mamca, ali ono što je najznačajnije omogućuje sigurniju kontru i sigurnije ulove ribe te ribolov finim sustavima i po vjetrovitom vremenu i valovitoj vodi. Na pozicijama gdje se običnim štapom ne bi moglo zabacivati, štekom se lovi bez problema. Štekom i veoma finim sustavima i najlonima malog promjera moguće je loviti i velike ribe. To omogućuje guma koja je provučena kroz vršni dio – top set. Osim krupnih deverika, babuške, mrene, podusta i sl., zahvaljujući gumi, štekom se uspješno mogu loviti i amuri i šarani. Uostalom, u svijetu je postao veoma popularan i ribolov na tzv. carpodromima (u stvari ribnjacima), posebnim, pojačanim i čvršćim štekama, tzv. carp štekama, ili samo s carp top setovima. Štekom se podjednako uspješno može loviti i na zatvorenim vodama i na tekućicama.

Težina šteka, zahvaljujući materijalima iz kojih se izrađuju, nije velika. Šteka u punoj dužini (14,5 m + prolunga) teška je oko 1.000 grama. Ribolov štekom je veoma zanimljiv i, uz pravilno odabran sustav, mamce i primamu, može dati bogat ulov uz puno zadovoljstva na vodi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.