Uzroci zakiseljavanja tla

2938

Vapneni materijali koji se kalcifikacijom dodaju i miješaju s tlom poslije otapanja popravljaju kiselu reakciju tla – povećavaju pH-vrijednost.

Reakcija prirodnih tala varira u rasponu pH 2 – 10,5. Sva tla s pH vrijednošću ispod pH-7 smatramo kiselim. Za većinu kultiviranih biljaka kisela reakcija je nepovoljna. Kiselu reakciju – kiselost tlauzrokuju ioni vodika, koji se u tlu nakupljaju kao posljedica gubitka iona (kationa) bazičnih elemenata, na prvom kalcija i magnezija.

Procesi koji dovode do nakupljanja iona vodika skupnim se imenom nazivaju zakiseljavanje ili acidifikacija tla. Brojni su uzroci toj pojavi.

Ispiranje baza iz tla

Ispiranje baza prirodna je i neizbježna pojava. Otapanjem ugljičnog dioksida (koji se oslobađa disanjem korijena i organizama u tlu) u otopini tla nastaje slaba ugljična kiselina, a tako zakiseljena voda cijedi se kroz tlo i postupno ga zakiseljava, zamjenjujući katione kalcija, magnezija, kalija, natrija…, koji se postupno ispiru iz tla. Nakon ispiranja iz otopine slijedi ispiranje iz adsorpcijskog kompleksa, a zatim i destrukcija primarnih minerala koji sadržavaju kalcij. Ispiranje kalcija intenzivno se istražuje u svijetu i u nas.

Neka mineralna gnojiva zakiseljavaju tlo, a napose dušična, prelaze u tlu u nitratni oblik a nitratni ioni snažno zakiseljavaju tlo. Da bi se reakcija tla zadržala na razini prije gnojidbe, potrebno je primijeniti odgovarajuće količine vapnenih materijala. Ako se to ne učini, dolazi do povećanja kiselosti (pada pH-vrijednost) tla, sa svim negativnim posljedicama po njegovu plodnost, prinos i kakvoću uroda – plodina.

Postoje gnojiva kojima se tlo obogaćuje kalcijem, koja smanjuju kiselost – povećavaju pH vrijednost tla, kao što je Tomasov fosfat ili mikrofos. Primjena 100 kg Tomas fosfata ima učinak kao 45 kg CaO ili 80 kg CaCO3/ha, odnosno to gnojivo smanjuje kiselost tla. Kako su praktički sva kompleksna gnojiva Tvornice mineralnih gnojiva u Kutini kisela, valja voditi računa da je kalcifikacija nužna mjera za korekciju reakcije tla. Zbog toga pozdravljamo odluku Tvornice da u proizvodni program uključi materijale za kalcifikaciju.

Kalcij, magnezij i kalij su važni biogeni elementi koje biljka iznosi u biološkoj masi priroda – podzemnom i nadzemnom dijelu biljke. Što su prinosi veći veće je iznošenje, dakle osiromašenje tla kalcijem i zakiseljavanje. Kako u suvremenoj poljoprivredi visokih prinosa bez primjene visokih doza mineralnih gnojiva u pravilu nema, razumljivo je da svaki napredak neizbježno vodi osiromašenju tla kalcijem i acidifikaciji. Važan izvor zakiseljavanja su kisele kiše, koje su posljedica emisije kiselih spojeva iz industrijskih postrojenja, prometa i urbanih područja, čiji pH može biti samo pH-2. Te su kiše, kako je poznato, jedan od uzroka alarmantnog umiranja šuma koje je u Europi i globalno poprimilo dramatične razmjere.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.