Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, II. faza

292

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci kao nositelj projekta potpisali su 4. srpnja ove godine ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, II. faza“ ukupne vrijednosti 35.910.395,54 kuna, a koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci je imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru poljoprivrede, a u projektu ju podupiru i uz nju kao partneri sudjeluju Vukovarsko-srijemska županija, Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije, Srednja škola Ilok, Obrtničko-industrijska škola Županja, Vinka Plus d.o.o. i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek. Uspostavom Centra za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi na sustavan način i u suradnji s različitim institucijama uvodit će se inovativna tehnološka, edukativna, praktična i moderna znanja, vještine i kompetencije koje će biti u skladu s tržištem rada. U tom smislu Centar bi zadovoljio potrebe tržišta rada na regionalnoj razini pružajući usluge za prilagođena i specifična strukovna znanja u podsektoru poljoprivrede.

Ovim projektom razvit će se četiri programa za odrasle u sklopu Centra čime će se osigurati uvjeti za veće uključenje odraslih polaznika. Kroz projekt će se razvijati i provoditi programi strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, kao i stručna usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika. Nabavit će se dodatna specijalizirana oprema za strukovne škole uključene u projekt te definirati model funkcioniranja Centra kao i provesti intenzivna promotivna kampanja. Razvit će se i tri standarda zanimanja te dva programa prilagođena osobama s invaliditetom. Uspostavom spomenutog Centra učenicima i polaznicima omogućit će se vrhunski uvjeti za stjecanje praktičnog iskustva, kao i direktan transfer znanja u poljoprivrednoj praksi.

U prethodnom razdoblju održano je 58 edukacija na kojima su sudionici uz pomoć praktičnih i interaktivnih radionica usvojili znanja koja će koristiti u daljnjem radu i podučavanju učenika. Održane su također četiri edukacije s učenicima završnih razreda škola na kojima su imali priliku naučiti osnovne pojmove iz područja poduzetništva i marketinga. Bila su tu i tri stručna posjeta nastavnika iz škole nositelja i partnera s ciljem jačanja stručnih kompetencija i stjecanja spoznaja koje će primjenjivati u radu s polaznicima Centra.

S obzirom na ugovorenu uslugu prijevoza za potrebe projektnih aktivnosti, nastavnici i učenici škole nositelja i partnera sudjelovali su i na različitim stručnim posjetima. U sklopu provedbe projektnih aktivnosti završena je i usluga stručnog usavršavanja jezičnih kompetencija prijavitelja i partnera te su svibnju i lipnju 2022. godine održani dani otvorenih vrata u Poljoprivredno šumarskoj školi Vinkovci, Srednjoj školi Ilok i Obrtničko-industrijskoj školi Županja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.