ISTRAŽIVANJE | Evo kako sumpor utječe na količinu i kvalitetu maslinova ulja

696

Stručnjaci porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam proučavali su utjecaj folijarne primjene sumpornog gnojiva na količinu i kvalitetu maslinova ulja i evo što su otkrili.

Tradicionalno, maslina je voćna vrsta koja se uzgaja radi ploda. Plod masline ima dvojaku namjenu, za proizvodnju maslinova ulja ili za proizvodnju stolnih maslina konzerviranjem. Bez obzira proizvodi li se maslinovo ulje ili konzervirane masline izuzetno je važna kvaliteta ploda i količina mase ploda, odnosno pulpe koja se još stručno naziva i mezokarp. Pulpa je jestivi dio ploda kod stolnih maslina, a u proizvodnji ulja preko 90% ukupne količine ulja dobiva se baš iz tog dijela ploda. Ta činjenica osigurava da se ulje iz ploda dobiva mehaničkim postupkom, i čini maslinovo ulje različitim od većine biljnih ulja koja se u pravilu dobivaju iz sjemenki.

Brojni utjecaji

Na sastav, kvalitetu i veličinu ploda utječu brojni čimbenici među kojima sorta, agroekološki uvjeti uzgoja i agronomska praksa imaju najveći utjecaj. Dobro je poznato da se svaka sorta masline odlikuje posebnim osobinama ploda. Isto tako, da uz određene agroekološke uvjete uzgoja pojedina sorta daje karakteristično maslinovo ulje. Ipak, unatoč napretku u istraživanjima gnojidbe masline ostaje iznenađujuća činjenica da postoji mali broj istraživanja o utjecaju sumpora na kvalitetu i količinu maslinova ulja. Naime, poznato je da u proizvodnji drugih uljarica, na primjer soje, sezama i uljane repice, sumpor pozitivno utječe na povećanje prinosa i količine ulja u sjemenu kao i na sam sastav ulja.

Slijedom iznesenih činjenica grupa istraživača, predvođenih dr. sc. Igorom Paskovićem, s Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, a u sklopu projekta sufinanciranog od Hrvatske zaklade za znanost Bilinogojstvom do sekundarnih biljnih metabolita: primjena mineralnih hraniva i elicitora za povećanje koncentracije fenola u listu masline; UIP-2017-05-8464 (PhytoFarmOL) proučavala je utjecaj folijarne primjene sumpornog gnojiva na količinu i kvalitetu maslinova ulja.

Za praćenje utjecaja gnojidbe sumporom odabrano je tekuće folijarno sumporno gnojivo (SN gnojivo) koje uz sumpor sadrži i dušik. Dušik je naime, biogeni element koji poboljšava usvajanje većine drugih biogenih elemenata pa tako i samog sumpora. Naime, sumpor i dušik su uz ugljik elementi koji čine sastavni dio aminokiseline cisteina. Nedostatak jednog elementa dovodi do poremećaja u usvajanju i ugradnji drugog elementa. Cistein je stabilna organska molekula koja se smatra okosnicom u metabolizmu sumpora kod biljaka i iz koje nastaju drugi organski spojevi koji sadrže sumpor. Oni imaju važnu ulogu u metabolizmu biljke poput prijenosa elektrona, strukture molekula i obrambenim odgovorima biljke na stres.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.