Najbolji predusjevi za kukuruz

2705

Najbolji predusjevi za pšenicu su pšenica i druge strne žitarice. U vlažnijim krajevima poslije pšenica može se s dosta uspjeha uzgajati neki ljetni međuusjev za ljudsku ili stočnu ishranu ili za zaoravanje zelene mase na jesen.

Pšenica i kukuruz mogu imati neke zajedničke korove. Takav opasan korov jest višegodišnji korov slak, koji se razmnožava podzemnim dijelovima. Uljana repica kao predusjev ima iste prednosti kao pšenica. Osim toga, ona dobro guši sve korove i ostavlja čisto polje. Poslije žetve ostavlja veliku masu svoje slame, koja je dosta bogata itako poboljšava plodnost tla. Svojim dubokim korijenom dobro rahli tlo. Zbog svih tih razloga drži se jednim od najboljih predusjeva za kukuruz.

Sve jednogodišnje lepirnjače (soja, bob, grašak, grahorica i druge), dobar su predusjev kukuruz, jer se rano skidaju pa se obrada tla može izvesti na vrijeme. Ako im se na korijenu razviju kvržice i u njima bakterije koji uzimaju dušik iz zraka, onda se zaoravanjem njihovih žetvenih ostataka obogaćuje tlo ovim hranivom. I suncokret rano napušta tlo, pa je zbog moguće rane obrade tla povoljan predusjev za kukuruz.

Šećerna repa je dobar predusjev kukuruzu jer se ona prije svega uzgaja na najboljim parcelama, a zatim duboko obrađuje i dobro gnoji. Jedini je nedostatak ako se korijen ne izvadi dovoljno rano nego kasno na jesen po vlažnom vremenu i blatnjavom tlu. Tad se tlo jako ugazi, kvari mu se struktura, a obrada tla za kukuruz teška je i nekvalitetna. Budući da poslije vađenja šećerne repe ostaje velika biljna masa glava korijena s lišćem prije oranja za kukuruz treba tu masu jednolično razbacati. Lucerna ili djetelina popravlja tlo i obogaćuje tlo organskom masom i hranivima.

Dobri su predusjevi za kukuruz pogotovo na plodnim tlu u povoljnom klimatu. U nedovoljno vlažnim krajevima (naši istočni dijelovi zemlje) zbog velike potrošnje vode lucerna može jako isušiti tlo u dubokom profilu. To se odražava na teškoj obradi tla, a osobito ako se ona kojim slučajem obavlja na proljeće. Poslije višegodišnjih lepirnjača i njihovih smjesa s travama posebnu pozornost treba obratiti na zemljišne štetnike – žičnjake. Oni se mogu toliko raširiti, da bez dobre zaštite primjenom odgovarajućih zaštitnih sredstava oštete i izazovu ugibanje velikog broja mladih biljčica kukuruza i tako znatno smanje prinos. Kukuruz je kultura koja može doći kao prvi usjev na krčevine i nakon preoravanja stalnih travnjaka i pašnjaka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.