Gnojidba uljane repice

1388

Kod određivanja količine i odnosa mineralnih gnojiva u ishrani uljane repice neophodno je napraviti kemijsku analizu tla. Razliku između količine hranjiva koju biljci osigurava tlo i potrebe biljke za određeni prinos potrebno je nadoknaditi gnojidbom.

uljana repica

Kako pripremiti tlo za sjetvu uljane repice?

Obrada tla u proizvodnji uljane repice treba osigurati korijenu biljke da se u što kraćem vremenu, tj. nekoliko tjedana iza nicanja, raširi u gornjem sloju tla i time omogući biljkama prije zime da razviju snažnu rozetu. Ukoliko je predkultura neka od žitarica nakon njihova skidanja provodi se prašenje strništa. Ovom agrotehničkom mjerom zaoravaju se biljni ostaci na dubinu 12 do 15 cm. Prilikom prašenja strništa može se primijeniti 80 – 100 kg/ha UREE ili 100 – 120 l/ha UAN-a zbog razgradnje žetvenih ostataka. Oranje je najbolje obaviti najkasnije tri tjedna prije sjetve repice, kako bi se tlo sleglo i omogućila kvalitetna sjetva. Dubina oranja je oko 25 do 30 cm, a nakon oranja treba obavezno obaviti drljanje. Drljanjem se zatvori brazda i poravna površina, te je olakšana predsjetvena priprema.

Što je s gnojidbom?

Prilikom obrade tla trebalo bi unijeti i hranjiva mineralnim i organskim gnojivima. Organsko gnojivo, kao što je stajski gnoj, može se primijeniti direktno u gnojidbi uljane repice ili u gnojidbi predkulture. Unosi se prije dubokog oranja u količini oko 20 t/ha. U proizvodnji uljane repice najveće potrebe su za dušikom i kalijem, a nešto manje su za fosforom. Količina i odnos pojedinih hranjiva u gnojidbi uljane repice ovise o karakteristikama tla, klimatskim uvjetima i svojstvima sorte. Kod određivanja količine i odnosa mineralnih gnojiva u ishrani uljane repice neophodno je napraviti kemijsku analizu tla. Razliku između količine hranjiva koju biljci osigurava tlo i potrebe biljke za određeni prinos potrebno je nadoknaditi gnojidbom. Potrebne količine hranjiva za uljanu repicu su: 120 – 160 kg/ha N, 80 – 120 kg/ha P2O5 i 140 – 180 kg/ha K2O.

Najvažnija je osnovna gnojidba?

Gnojidba uljane repice, kao i drugih kultura, može se podijeliti na osnovnu gnojidbu, predsjetvenu gnojidbu neposredno prije sjetve i prihranjivanje granuliranim ili tekućim gnojivima u vegetaciji pred stadij cvatnje. Gnojidba u osnovnoj obradi tla se obavlja krajem ljeta i tada se mineralno gnojivo zaorava na punu dubinu oranja. Oranjem gnojivo se unosi u dublje slojeve tla, tako da su biljke kroz vegetaciju osigurane potrebnim biljnim hranjivima. Time se biljke potiče na razvoj korijena u dublji sloj tla gdje ima dosta vlage i same su biljke otpor-nije na sušu. U osnovnoj gnojidbi dodaje se biljkama najveći dio potrebnog fosfora i kalija, kao i manji dio potrebnog dušika. Ukupna količina dušika ne dodaje se u jesen jer postoji opasnost da se dijelom izgubi ispira-njem u dublje slojeve tla. U osnovnoj obradi tla potrebno je unijeti kompleksna mineralna gnojiva NPK 7–20–30, NPK 5–15–30 ili PK 20-30 i zaorati u količini 500 – 600 kg/ha. Od ukupne količine dušika u jesen primijeni-ti 1/3 dušika predsjetveno (do 60 kg N/ha), tako da se zatanjura 80 – 100 kg/ha UREE. Ukoliko se u osnovnoj gnojidbi nije unijela ukupna količina fosfornih i kalijevih hranjiva preostali dio hranjiva može se unijeti mineralnim gnojivima prije sjetve uljane repice.

Kada treba obaviti prihranu uljane repice?

Uljanoj repici u proljeće su neophodne veće količine dušika za ubrzani rast i razvoj, te se preostale 2/3 dušika unose u prihrani. U prihrani uljane repice koriste se uglavnom dušična gnojiva u amonijsko – nitratnom obliku, kao što je KAN u količini 150 – 250 kg/ha. Ovisno o ishranjenosti usjeva mogu se preko lista primijeniti tekuća mineralna gnojiva s mikrohranjivima (Fertina R), osobito na siromašnim tlima.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.