Gnojidba livada i travnjaka

4885

Unapređenje proizvodnje na prirodnim travnjacima se ne može ostvariti bez mineralnih gnojiva.

livada

Naša zemljišta su siromašna u hranjivim elementima. I toliko koliko ih ima u zemlji.To oni nisu u svim količinama pristupačni za biljke. Zato se moraju unositi preko mineralnih gnojiva iz kojih se brzo rastvaraju i omogućavaju da se prinosi brzo povećaju. Ali hraniva iz gnojiva se brzo i potroše, zato se mora gnojiti redovito, svake godine.

Osnovno je pitanje koje vrste gnojiva i koje količine treba upotrebljavati. Odgovori su sljedeći: redovito, svakog proljeća, odmah po otapanju snijega treba rasturiti kompleksno mineralno gnojivo 15:15:15 (ili tri petnaestice kako se popularno zovu), istovremeno s kompleksnim gnojivom treba rasturiti dušično (KAN ili ureju-karbamid) u svim planiranim količinama.

Kada se proizvođač odluči gnojiti livadu, on mora odrediti vrste i količine gnojiva ovisno od stanja u kakvom se livada nalazi. Je li na dubljem ili plodnijem zemljištu.To, je li zakorovljena, da li ranije đubrena.

Osnovno pravilo kod određivanja količina gnojiva je: ako je livada slaba ili ranije nije đubrena, u prve dvije godine treba unositi manje količine gnojiva. Kada se kroz godinu-dvije livada poboljša i korovi eliminiraju iz sastava, količine gnojiva se mogu postupno povećavati. Zbog veće efikasnosti daje se prednost kombinacijama koje su sjenčanje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.