Jesenski štetnici uljane repice

1256

Potencijal prinosa uljane repice je genetski uvjetovan ali uvelike ovisi i o kontroli bolesti i štetočina, preventivi od polijeganja i prezimljenju.

Ekonomski značajni štetnici uljane repice koji se javljaju u jesen su: Kupusni buhač (Phyllotreta spp) i Repičin crvenoglavi buhač (Psylliodes chrysochepala L.) Nakon nicanja pa sve do trećeg pravog lista velike štete mogu činiti buhači kao i repičina osa listarica.

Buhači čine izravnu štetu izgrizajući pravilne rupice na kotiledonima ili prvim pravim listićim te neizravni ležeći jaja iz kojih se izlegu ličinke koje se ubušuju u stabljiku i peteljke lista. Sjetvom sjemena tretiranog sa Chinok FS 200, osiguravamo odličnu zaštitu od ovih štetnika u nicanju i ranim razvojnim stadijima uljane repice, dok odrasle oblike i ličinke koji se jave naknadno preporučujemo tretirati proizvodima : DECIS (0,3 l/ha) ili PROTEUS (0,5 l/ha)*.

Repičina osa listarica (Athalia rosae) Vrlo često u jesen nakon nicanja pa do šestog lista bilježimo pojavu ovog štetnika. Pagusjenice se hrane lišćem i vrlo su proždrljive. Kod početnih stadija razvoja štete se jedva uočavaju no sa rastom ličinke rastu i štete. Kod jakih napada (2 pagusjenice po biljci) kada se ovaj štetnik ne suzbija može izazvati golobrst (štete i više od 60 %).. Javlja se u rujnu i listopadu kada je suho i toplo vrijeme stoga je obavezno vršiti kontrolu usjeva u tom periodu. Pri napadu od 0,5 pagusjenica po biljci ili 50/m2 za suzbijanje koristiti pripravak: DECIS (0,3 l/ha).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.