Bolesti i štetnici uljane repice

2663

Povećanjem potrošnje biljnih ulja u prehrani i zamjenom konvencionalnih goriva bio dizelom, potrebe za uljanom repicom se povećavaju.

uljana repica

Potencijal prinosa uljane repice je genetski uvjetovan ali uvelike ovisi i o: kontroli bolesti i štetočinja, preventivi od polijeganja i prezimljenju. Ekonomski značajni štetnici uljane repice koji se javljaju u jesen su:

Kupusni buhač(Phyllotreta spp) i Repičin crvenoglavi buhač (Psylliodes chrysochepala L.)

Nakon nicanja pa sve do trećeg pravog lista velike štete mogu činiti buhači kao i repičina osa listarica. Buhači čine izravnu štetu izgrizajući pravilne rupice na kotiledonima ili prvim pravim listićim te neizravni ležeći jaja iz kojih se izlegu ličinke koje se ubušuju u stabljiku i peteljke lista. Sjetvom sjemena tretiranog sa Chinok FS 200, osiguravamo odličnu zaštitu od ovih štetnika u nicanju i ranim razvojnim stadijima uljane repice, dok odrasle oblike i ličinke koji se jave naknadno preporučujemo tretirati proizvodima : DECIS (0,3 l/ha) ili PROTEUS (0,5 l/ha)*.

Repičina osa listarica (Athalia rosae)

Vrlo često u jesen nakon nicanja pa do šestog lista bilježimo pojavu ovog štetnika. Pagusjenice se hrane lišćem i vrlo su proždrljive. Kod početnih stadija razvoja štete se jedva uočavaju no sa rastom ličinke rastu i štete. Kod jakih napada (2 pagusjenice po biljci) kada se ovaj štetnik ne suzbija može izazvati golobrst (štete i više od 60 %).. Javlja se u rujnu i listopadu kada je suho i toplo vrijeme stoga je obavezno vršiti kontrolu usjeva u tom periodu. Pri napadu od 0,5 pagusjenica po biljci ili 50/m2 za suzbijanje koristiti pripravak: DECIS (0,3 l/ha).

Najčešće bolesti i zaštita od njih

Za vrijeme toplih i vlažnih jeseni te blagih zima, pojava i opasnost od bolesti se povećava. Nekoliko je bolesti prisutno i ekonomski značajno u usjevu uljane repice. Od bolesti koje se javljaju u jesen najznačajnija je suha trulež korijena i stabljike (Phoma lingam) stoga je izuzetno važno obaviti preventivni jesenski tretman i omogućiti usjevu siguran ulazak u zimski period mirovanja. Osim tretmana u jesenskom periodu primjena fungicida je opravdana i u proljeće osobito protiv bolesti poput bijela trulež (Sclerotinia sclerotiorum) , siva plijesan (Botrytis cinerea) i koncentrična pjegavost (Alternaria spp.).koje također mogu umanjiti prinos.

Suha trulež korijena i stabljike (Phoma lingam) je bolest koja napada usjev već u jesenskom periodu sa simptomima na lišću koji se premještaju u povoljnim uvjetima na stabljiku i uzrok su tzv. raka stabljike. Phoma umanjuje prinos i do 50% što znači 0,5-2 t/ha.. Utječe na razvoj sjemena te dovodi do polijeganja usjeva. Značajnije se pojavljuje na parcelama gdje se ne poštuje plodored stoga je jesenski tretman protiv ove bolesti izuzetno potreban. Primjena fungicida je isplativa u fazi pojave simptoma na lisću. Ukoliko je bolest zahvatila stabljiku ni jedan fungicid ne može pružiti odgovarajuću zaštitu. Usjev je potrebno pregledavati i tretman obaviti kada je bolest zahvatila 10 % biljaka.

Usjev uljane repice može biti znatno oslabljen u jesen od suhe truleži stabljike i korijena. Folicur uspješno suzbija bolest, i ujedno stimulativno djeluje na razvoj korijenovog sistema – akumulira dovoljno rezervi hranjiva i u dobroj kondiciji ulazi u proljeće. Primjena Folicura u jesen se obavlja sa dozom od 0,5 do 0,7,5 l/ha što ovisi o fenološkoj fazi uljane repice tj. broju listova i bujnosti.

Sa dozom od 0,5 l/ha tretiramo kada uljana repica ima 5 -6 razvijenih listova, a za svaki daljini razvijeni list podižemo dozu za 0,1 l/ha. U proljeće nakon porasta vegetacijskog vrha i lisne mase tj. kad je repica visine 30 -60 cm ponovo tretiramo sa Folicurom u dozi od 0,75 l/ha kako bi zaštitili usjev od navedenih bolesti i onemogućili polijeganje i time olakšali žetvu. Primjena Folicura u jesenskom tretmanu osim zaštite osigurava: poboljšani rast i razvoj korijena i do 20% ukoliko se obavlja jesenski tretman u dozi od 0.5 – 0,75 l/ha; utječe na visinu usjeva, tako da repica izbjegne prebujan rast i razvoj i zbog toga bude manje izložena izmrzavanju te štiti usjev tijekom zime i priprema ga za najbolje prinose od samog početka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.