Jesensko prskanje voćaka

639

Iako je jesen odmakla, voćari ne posustaju i dalje brinu za svoje voćke, marljivo rade i pripremaju ih za narednu sezonu.

Dobri poznavatelji svog zanata znaju da čim se završi tekuća vegetacija, valja se pripremiti za narednu. Samo oni koji se blagovremeno pripreme mogu u sljedećoj vegetaciji očekivati zadovoljavajući prinos i kvalitetu plodova u svom voćnjaku, a time i bolju zaradu.

Dakle, priprema za narednu sezonu počinje već u ovoj, kada se obavljaju jesenski radovi u voćnjaku. Prije svega radi se na higijeni voćnjaka, uklanjanju osušenih stabala, suhih, polomljenih grana, trulih plodova, a na vikend voćnjacima se može sakupljati opalo lišće i plodovi koji su česti izvori zaraze za narednu godinu.

Jedna od bitnih mjera zaštite u voćnjaku tokom jeseni je obavljanje tzv. jesenskog ili “plavog prskanja” voćaka. Plavo prskanje je veoma korisna mjera zaštite voćaka jer se njime suzbijaju mnoge bolesti, a neke se jedino tim tretiranjem mogu uspješno kontrolirati.

Ovom mjerom zaštite kontroliraju se mnogi patogeni, uzročnici raznih bolesti, prije svega patogeni rana ali i mnogi drugi. Plavim prskanjem se suzbijaju patogeni koji prezimljavaju u krošnji voćaka skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, rak-ranama i sl. Do tih patogena je teško dospijeti tokom vegetacije jer lisna masa voćke to onemogućuje. Zato se “plavo prskanje” obavlja u jesen poslije opadanja lišća.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.