Pripreme za zimsku sjetvu povrća

2190

U odnosu na prosinac i siječanj sjetva i sadnja povrća tijekom veljače dobiva sve veće značenje, što se podjednako odnosi na otvoreni i zaštićeni prostor. Osim toga, približavanjem proljeća potrebno je izvršiti i pripreme oko izbora povrtnih kultura, nabavke sjemena i gnojiva.

presadnica

Premda su veći i ozbiljniji proizvođači povrća već izvršili nabavku sjemena i gnojiva onima koji to isto povrće proizvode za vlastite potrebe ta mjera još uvijek prethodi. To se posebice odnosi na sjemenski krumpir koji se tradicionalno sadi kako za potrebe tržišta tako i za potrebe domaćinstva. I dok su sorte krumpira koji se proizvodi za daljnju prodaju već dobro znane kod kupnje krumpira za vlastite potrebe prethodno se raspitajte kod samih trgovaca.

Naime, trebate znati da se sorte krumpira kulinarski znatno razlikuju. Drugim riječima, postoje sorte zimnice, sorte krumpira koje se bolje peku u pećnici, sorte koje se kuhaju te sorte koje su idealne za pravljenje pomfrita.

Pripreme za proizvodnju presadnica

Pored toga, u ovom vremenskom razdoblju nužno je pripremiti tlo zaštićenog prostora za sjetvu povrću ali i izvršiti njegu presadnica salate i kupusnjača posijanih početkom mjeseca.

Pod tim podrazumijevamo njihovo prozračivanje, natapanje, zaštitu od bolesti i štetnika kao i veoma dragocjenu mjeru njihove zaštite od hladnoće tijekom noćnih sati. Također, ne smijemo zaboraviti u našim južnim područjima izvršiti gnojidbu i obradu tla za sjetvu ili sadnju ranih kultura. A ukoliko nam to dozvoli vrijeme, u južnim krajevima možemo izravno sijati bob i grašak, saditi proljetni češnjak i lučice luka, a može se obaviti i sjetva za uzgoj presadnica u zaštićenom prostoru (kupus i kelj proljetni, cvjetača proljetna, korabica i salata). Kako ne smijemo zaboraviti ni ranije uskladišteno povrće, nužno je zaviriti u trapove i spremišta da bismo zamijetili i otklonili eventualne natrule plodove.

Osim toga, za toplijih dana spremišta se trebaju malo i prozračiti. Iz svega navedenog lako se može zaključiti kako povrćari mogu još kratko produljiti svoj zimski san jer je preostalo malo vremena do dolaska toplijih dana kada će i u samom povrtnjaku biti obilje opsežnih, cjelodnevnih radova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.