Proljetni štetnici uljane repice

2122

Uljanu repicu napada oko 13 vrsta štetnika no nekoliko ih može uzrokovati ekonomski značajne štete tijekom jeseni i proljeća.

sjajnik

Velika i mala proljetna repičina pipa

Odrasli oblici pipa izlaze sa prezimljenja kada je temperatura tla 6 °C, a lete pri temperaturi 9 do 10 °C. Najveće štete uzrokuju ličinke koje se ubušuju u stabljiku praveći hodnike, čija dužina može biti i preko 100 cm / biljci. Napadnute biljke se zbog izbušenih hodnika u stabljici vrlo lako savijaju na vjetru te poliježu prije žetve što dovodi do smanjenja uroda.

Suzbijanje proljetnih pipa obavlja se kada se u žutoj posudi u tri dana ulovi 10 do 20 pipa. Nakon utvrđenog ulova u roku 7 do 10 dana potrebno je obaviti tretiranje pripravkom Karate Zeon u odmjeri 0,12 l/ha.

Repičin sjajnik

Jedan je od najznačajnijih štetnika uljane repice.  Javlja se u vrijeme razvoja cvjetnih pupova koje oštećuje dok su još potpuno zatvoreni. Šteta je posebno velika za hladnijih proljeća kada je otvaranje pupova usporeno i razvučeno.

Suzbijanje repičinog sjajnika obavlja se u vrijeme formiranja pupova tj. ako se nađe 1 sjajnik na pupovima. Za suzbijanje se primjenjuje pripravak Karate Zeon u odmjeri 0,12 l/ha. U slučaju ako se kritičan broj za suzbijanje repičinog sjajnika utvrdi prije cvatnje (najvažnije je suzbiti sjanika u vrijeme formiranja pupova) prskanje insekticidom obvezno se treba provesti u večernjim satima zbog leta pčela koje posjećuju uljanu repicu u cvatnji. O namjeri prskanja potrebno je obavijestiti pčelare u krugu 3 km od prskane parcele.

Repičina pipa komušarica

Repičina pipa komušarica odlaže po jedno jajašce u komušku. Iz jajašca izlazi ličinka koja se hrani sjemenkama unutar komuške. Zbog mogućeg povećanja brojnosti ovog štetnika potrebno je voditi računa o mjerama suzbijanja ukoliko se nađe 0,5 do 1 pipa / biljci.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.