Simptomi nedostatka dušika, fosfora i kalija na kukuruzu

3515

Kod nedostatka dušika kukuruz ima svjetlo žućkastu zelenu boju listova, te žućenje počinje od vrha lista i širi se uzduž središnje žile lista u obliku slova V, ukupni porast biljaka je smanjen, stabljike su tanke i izdužene.

Osim gore navedenih simptoma i određeni uvjeti povećavaju nedostatak dušika kao što je:

  • hladno, vrlo vlažno vrijeme
  • suša, jer uslijed dužeg beskišnog razdoblja (20-30 dana) mogu se pojaviti znakovi nedostatka dušika jer ga korijen ne može primiti zbog nedostatka vode u tlu
  • velika količina zaoranih žetevenih ostataka pretkultura siromašnih dušikom
  • pjeskovita tla i obilne oborine koje ispiru dušik jer je dušik vrlo pokretljivo hranjivo koje se ne veže u tlu

Prvi simptomi nedostatka fosfora pojavljuju se već u najranijem porastu. Biljke su skraćene, tamnozelene, sporo rastu, a neki hibridi mogu poprimiti crveno-ljubičastu boju na vrhu i rubu lista, koja potječe od intenzivnog stvaranja pigmenta antocijana, ta ljubičasta boja listova može se pojaviti i zbog drugih razloga kao što su nepovoljne vremenske prilike, oštećenja biljke insektima i bolestima.

Međutim znakovi ne dostatka fosfora uvijek nestanu kada kukuruz prijeđe u fazu brzog vegetativnog porasta. Znakovi pomanjkanja fosfora najčešće se opažaju na izrazito kiselim tlima s malim sadržajem organske tvari, zatim kad je tlo hladno i prevlažno ili presuho, kad se korijen jako ošteti nepažljivom međurednom kultivacijom blizu sjetvenih redova ili napadom nekog štetnika.

Znakovi nedostatka kalija lako se prepoznaju na donjim starijim listovima jer se kalij brzo premješta u mlađe vršne listove. Rub i vrh lista požuti, zatim potpuno posmeđi i odumire. Stabljike su slabe i lako se lome, kasnije poprime patuljasti izgled i sklone su polijeganju zbog slabije razvijenog korijena. Nedostatak kalija se pojavljuje na pjeskovitim i tlima bogatim organskom tvari, ako je tlo vlažno, zbijeno, odnosno slabo prozračno. Klip je nedovršen i od vrha prema bazi klipa taj prijelaz je postupan, a kod nepotpune oplodnje vrh je prazan, a prema bazi klipa slijede potpuno razvijena zrna.

Da bi se izbjegli ovi nedostaci moramo redovito unositi hranjiva u tlo:

  • Osnovnom gnojidbom koja se obavlja u jesen primjenom NPK gnojiva, međutim ukoliko se u jesen izostavila može se obaviti i u proljeće
  • Presjetvenom ili startnom gnojidbom u proljeće
  • Prihranom sa dušičnim gnojivima
  • U slučaju suše folijarnom prihranom

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.