Pojava ljubičaste boje na kukuruzu

1451

Ponekad u proljeće može se primjetiti da kukuruz “pocrveni”, dobije ljubičastu boju. Kad seljaci vide takav kukuruz obično su zabrinuti. Što je uzrok pojavi ljubičaste boje kukuruza?

kukuruz

Ljubičasta boja na listu kukuruza simptom je nedostatka fosfora. Pri nedostatku fosfora listovi postaju ljubičasti. Obično se to vidi u proljeće u ranim fazama rasta i razvoja kukuruza.

Međutim, i na tlima dobro opskrbljenim fosforom i kod pravilne gnojidbe može se dogoditi da kukuruz u ranim fazama rasta i razvoja u proljeće “pocrveni”, dobije primjese ljubičaste boje antocijana. Što je razlog tome ? Ljubičasta boja na kukuruzu i uz dobru opskrbljenost tla fosforom i kod pravilne gnojidbe obično se javlja kada se korijenov sustav koji se razvija nađe u stresnim uvjetima, a stres mogu uzrokovati mnogi nepovoljni uvjeti.Stresni uvjeti koji mogu usporiti rast i razvoj kukuruza mogu biti razni. Najčešći stres su niske noćne temperature. Korijen mlade biljke kukuruza je puno osjetljiviji na temperaturne promjene nego nadzemno tkivo.

Ako su npr. noćne temperature niske korijen sporije raste, koristi manje šećera koji je proizveden procesom fotosinteze u listovima. U tom slučaju više šećera ostaje u listovima. Previše šećera u listovima uzrokuje proizvodnju antocijana, pigmenta koji je ljubičaste boje i koji onda listove oboji u ljubičastu boju.

Stresovi koji mogu usporiti te ograničiti rast i razvoj korijena mogu biti:

  • hladno tlo
  • niske noćne temperature, oko 4°C, a dnevne oko 15°C
  • zbijeno tlo (obično uvratine i redovi preko kojih je prešao točak)
  • dušično gnojivo položeno u startnoj gnojidbi preblizu korjenju
  • ostaci nekih herbicida korištenih u predusjevu soji
  • suho tlo u zoni korjena
  • oštećenja korjena insektima

Postoje razlike među hibridima obzirom na obojenost antocijanom. Razlike mogu biti uvjetovane genetičkom razlikom, razlikom u genima koji uvjetuju obojenost antocijanom ali i različitom reakcijom pojedinih hibrida na stresne uvjete. Mnogi misle da je ljubičasti hibrid više podložan stresu nego neki drugi susjedni koji ostaje zelen, ali to nije istina. Jednostavno, takva dva hibrida razlikuju se u genima koji određuju ljubičasto obojenje.

Ljubičasto obojenje, ako nije uvjetovano nedostatkom fosfora, nema negativnog utjecaja na prinos. Mnogi od najraširenijih hibrida danas nose u sebi gene za ljubičastu boju i vrlo često se oboje ljubičastom bojom u hladnim proljećima. Ljubičaste biljke će se vrlo brzo oporaviti i u jesen neće biti smanjenja prinosa ako stres nije bio vrlo jak. Ako dođe do smanjenja prinosa, smanjenje je uzrokovano jačinom stresa, a ne ljubičastim obojenjem kao takvim.

Privremena pojava ljubičaste boje uzrokovana niskim noćnim temperaturama nestat će dolaskom toplijeg vremena i neće imati trajnog utjecaja na usjev.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.